Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Скачат азиатските акции

Азиатските акции и фючърсите на щатските индекси скачат днес, след като официалното начало на програмата за изкупуване на корпоративни облигации на Федералния резерв на САЩ подкрепи инвеститорските нагласи в световен мащаб и успокои страховете относно втора вълна на коронавируса.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 2.2%, което беше най-големия му еднодневен ръст от 1 юни насам. Австралийският основен индекс се повиши с 3.0%, докато ръстът при индекса на китайските сини чипове беше от 1.2%, пише profit.bg

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат ръст от 0.98%, след късно повишение във вчерашната сесия на Уолстрийт. Лихвите по щатските държавни облигации нараснаха.

От Фед обявиха, че днес ще започнат да изкупуват корпоративни облигации на вторичния пазар – една от няколкото спешни мерки, стартирани заради пандемията от коронавирус.

Акциите в световен мащаб поевтиняха рязко от края на миналата седмица заради опасенията относно щатската икономика и потвърждението за нов клъстър на коронавируса в Пекин.

Изкупуването на корпоративни облигации от страна на Фед и данните, които показаха, че новите случаи в Пекин са под контрол, обаче помогнаха на акциите бързо да обърнат посоката и да тръгнат нагоре.

“Акциите бяха свръхкупени и последва корекция, но S&P 500 отскочи от подкрепата си заради Фед,” казва пред Ройтерс Шейн Оливър, който отговаря за инвестиционната стратегия на AMP Capital Investors в Сидни.

“Пазарите ще продължават да растат, докато икономиките отварят отново и стига броят на новите случаи на коронавирус да не е достатъчно голям, за да възпрепятства отварянето.”

Пазарните нагласи в Азия получиха допълнителна подкрепа, след като стана ясно, че новите случаи в Пекин са 27, в сравнение с 36 в предходния ден.

Японският Nikkei и южнокорейският KOSPI са на път да запишат най-големия си дневен ръст от два месеца.

Австралийският долар поскъпна с 0.31%, до 0.6942 щатски долара.

По-рано днес Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика, но увеличи размера на програмата за кредитиране на компании от 700 млрд. долара на 1 трлн. долара. Йената остана почти без промяна на ниво от 107.32 спрямо долара.

Лихвата по щатските 10-годишни облигации се повиши до 0.7363%, а спредът в доходността между 2-годишните и 10-годишните дългови книжа нарасна до 54 базисни пункта, което е признак за подобряващите се нагласи към риска.

Фючърсите на петрола изтриха ръста си и поевтиняват вследствие на опасенията около това дали ограниченията в добива ще са достатъчни за намаляване на свръхпредлагането на пазара.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 1.2%, до 36.68 долара за барел. Брентът пък се обезцени с 1.2%, до 39.23 долара за барел.

Вижте още

НАП: Несъбраният ДДС от 2000 г. до 2017 г. е 5,8 млрд. лв.

ivan

Министър: По-бързият ръст на доходите за българите минава през тяхното образование

ivan

Офис пазарът е в още по-тежка ситуация заради коронакризата

leni

Напишете коментар