Можем да постигнем истинска хармония обаче, когато надникнем в подредения свят на японката Мари Кондо. Това е очарователен и нестандартен начин да въведем ред в дома си. Идеята е човек да се освободи от всичко излишно в дома си наведнъж.

Нашият дом е нашата крепост, затова никой не би се чувствал добре в крепост, затрупана от ненужни дрехи и всякакви други непотребни вещи. Според Мари Кондо, можем да се почувстваме много по-добре и по-свободни, когато се отървем от онези неща, които вече не ни служат и не ни носят радост.

Как да се освободим от старите вещи

И отговорът на японката е „наведнъж“.

Както при всяко друго нещо, което правим и тук трябва да имаме план и визия. Първо трябва да си представим как искаме да изглежда гардеробът ни и домът ни като цяло. Ако е необходимо, дори го нарисувайте. Имате време за това.

После преминаваме към самото чистене и изхвърляне. Мари Кондо съветва това чистене да не става малко по малко, ден след ден, а да изхвърлим всичко ненужно наведнъж, като започнем от събирането на ненужни вещи от един вид.

Изваждаме всичките си дрехи, докосваме всяка една от тях и в зависимост от това дали ни носи радост, или не, я запазваме или изхвърляме. Мари подчертава, че не е важно само какви спомени ни носи дадена вещ, важното е дали тя носи радост не на човека, който сме били някога, а на човека, който сме сега. Ако една вещ не доставя удоволствие, просто ѝ благодарим за услугите ѝ и я изхвърляме.

Съхраняването на вещи ни прави вещомани, казва Кондо. Грешно е да си мислим, че те ще ни потрябват, никога няма да стане, а дори да ни потрябват, можем да си купим нови, които да ни носят повече радост.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Как да подредим гардероба си

След като се отървем от всичко ненужно, което ни спира да вървим напред и не ни носи позитивна енергия, важно е да подредим. Мари Кондо съветва да сгъваме дрехите си по определен начин, във формата на идеален правоъгълник и да ги поставяме изправени в гардероба, като така ще ги предпазим от намачкване и винаги ще виждаме всяка дреха. Това е тайната на техниката на вертикалното подреждане.

5 важни съвета за подреждане на гардероба по метода КонМари:

1/ Не пазете старите и захабени дрехи с мисълта, че ще ви служат вкъщи. Нали и вкъщи искате да изглеждате добре. Когато се захабят или скъсат, купете си нови.

2/ По-тежките и тъмни дрехи закачете отляво в гардероба си, а по-леките и светли – отдясно – това ще придаде по-хубав вид на пространството и ще е много по-лесно да намирате онова, което ви трябва.

3/ Подредете дрехите си по материи – памучни, вълнени, сатенени, дънки и т.н.

4/ Що се отнася до съхранението на чантите, знаем, че повечето дами разполагат с богата палитра от чанти, тях можем да съхраняваме една в друга, като ги разделим по материята, от която са направени – платнени, кожени и други.

5/ Няма нужда да купувате специални кутии за съхранение. Използвайте добре запазените си кутии от обувки, които могат да се пригодят за подреждане на чорапи, ръкавици, шапки и т.н.

Кондо съветва и когато си купим нещо ново, да го разопаковаме веднага, защото, чак след като го разопаковаме и го поставим на дадено място в дома си, то става наистина наше.

Методът за подреждане на дома на Мари Кондо, наричан „КонМари“ по целия свят е лесен, изключително свеж и позитивен. И лишен от всякакво бързане или напрежение. Както казва Мари Кондо, не трябва да се напрягаме твърде много за подреждането. Докато почистваме дома си, винаги можем да спрем и да си починем, тъй като „дори и да се провалите, къщата ви няма да гръмне“.