Invest Build Media
Туризъм и Екология

Айфеловата кула отново е отворена за посетители

Туристите и жителите на Париж от днес отново ще могат да се възхищават на гледката към френската столица от Айфеловата кула след тримесечна блокада заради коронавируса – но само ако поемат по стълбите, съобщи АФП.

Посетителите на най-известния паметник в града няма да могат да се качват в асансьорите до 1 юли, за да се осигури безопасно разстояние между хората и да бъде ограничен рискът от заразяване. Самият връх на емблематичния паметник засега ще остане недостъпен за обществеността.

Парижката забележителност ще започне да приема посетители след най-дългото си затваряне след Втората световна война навреме за летния сезон, но в началото с ограничен брой хора и задължителни маски за лица за всички над 11-годишна възраст, се казва на сайта на Айфеловата кула.

Първите посетители ще бъдат допуснати в 10:00 часа местно време, символичен момент, когато Франция започва да се отваря към туризма след блокадите заради вируса.
Туристите можеха да купят билетите си от 18 юни, когато беше отворена онлайн билетната каса.

„За да се гарантира, че качващите се и слизащи посетители не се срещат по стълбите, изкачването ще се извършва от източната страна, а слизането – от западната“, заяви операторът на Айфеловата кула. Броят на посетителите на всеки етаж също ще бъде ограничен до определен брой.

Горното ниво засега ще остане затворено, тъй като асансьорите, които приемат посетители от втория до последния етаж, са малки.

В изявлението се казва, че са поставени наземни маркировки, за да се гарантира, че хората ще стоят далеч един от друг. Предвижда се и ежедневно почистване и дезинфекция на обществените пространства на кулата.

Паметникът, завършен през 1889 г., приема около седем милиона посетители всяка година, около три четвърти от тях са от чужбина, според уебсайта на кулата.

Франция е една от най-посещаваните страни в света и нейната туристическа индустрия пое тежък удар заради мерките, наложени за да бъде спряна пандемията от COVID-19, като хотели, ресторанти, музеи и театри бяха затворени за три месеца. Сред тях бяха и някои от най-известните забележителности на френската столица като музея Лувър, който трябва да отвори на 6 юли и Версайския дворец, който отвори врати по-рано този месец.

Франция отвори границите си за европейските държави на 15 юни и туристическата индустрия се надява, че чуждестранните посетители ще започнат отново да пристигат с началото на летния сезон.

Вижте още

Ангел Славчев: В община Своге положението е „вода гази – жаден ходи“

leni

Летният сезон по морето се удължава, отчитат в министерството на туризма

ivan

Стъпката на Нийл Армстронг върху Луната ще остане още десетки хиляди години

admin

Напишете коментар