Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

След 84-годишна история: Olypmus продава фотографския си бизнес

Olympus излиза от бизнеса с производство на фотоапарати, в който оперираше в продължение на 84 години, съобщава BBC.

Японската компания обяви, че въпреки всички положени усилия за развитие и съживяване на тази част от нейния портфейл, пазарът на фотоапарати се е свил драстично през последните години и вече просто не е печеливш.

От Olympus отчитат, че ключовият фактор за тази промяна е навлизането на смартфоните, които на практика обезмислят употребата на отделни устройства за снимане при непрофесионална употреба.

Компанията е на загуба през последните три години, което също е един от основните аргументи за раздялата с фотографския бизнес.

Olympus пуска на пазара първия си фотоапарат през 1936 г., като преди това компанията е произвеждала основно микроскопи.

В следващите няколко десетилетия тя разширява сериозно пазарното си присъствие, като връхната точка е през 70-те години на миналия век.

По това време в телевизионните реклами на японските апарати участват известни фотографи, като Дейвид Бейли и лорд Личфийлд. Апаратите на Olympus се отличават с компактни размери, ниско тегло и качествена оптика.

В края на XX век компанията е и сред пионерите в областта на дигиталната фотография. Японците обаче насочват усилията си в средния клас, разчитайки на хората, които искат нещо малко по-добро от т. нар. „сапунерки“, но в същото време не са склонни да отделят сериозна сума пари за професионален цифров огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR).

Оказва се обаче, че точно този сегмент много бързо бива унищожен от смартфоните. В периода от 2010 до 2018 г. пазарът на фотоапарати се е свил с 84%, пише BBC.

Сега Olympus търси начин за продажба на бизнеса си фотоапарати, за да може да използва част от него (например оптичните лещи Zuiko в други проекти).

Освен това японската компания продължава да бъде един от водещите производители на микроскопи в света, както и на друга научна и медицинска апаратура.

Вижте още

Момиче печели 1.2 млн. долара от еротични снимки (СНИМКИ)

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по националната програма за 2017 г.

admin

Независимата енергийна борса започва търговия „в рамките на деня“ в началото на март

ivan

Напишете коментар