Invest Build Media
Туризъм и Екология

1,8 млрд. евро по-малко за Италия при лято без американци

Затварянето на европейските граници за американците това лято заради пандемията ще означава загуба от 1,8 милиарда евро за италианската икономика, заяви днес основният синдикат в селското стопанство, Колдирети (Coldiretti), цитиран от Франс прес и БТА.

„Пътниците от Съединените щати са неевропейските туристи, които най-много ценят в Италия, защото правят 12,4 милиона нощувки през лятото“, сочат данни на италианската централна банка (Bankitalia) за третото тримесечие на 2019 година, на които се позовава Колдирети.

Липсата им това лято ще се изрази в загуба от 1,8 милиарда евро за италианския туризъм, подчертава организацията в комюнике.

Към тази загуба ще се прибави и отсъствието на пътуващи от Русия, които през последните години непрестанно се увеличаваха.

Продължават да постъпват слаби сигнали и от Германия и Северна Европа въпреки отварянето на границите в ЕС от петнайсет дни, изтъква синдикатът.

Страните от ЕС трябва да постигнат споразумение по списък със страни с ниво на зарази с Ковид-19, което да позволява да бъдат смятани за сигурни. Така техните граждани ще имат право да пътуват до ЕС от 1 юли. Списъкът, който ще бъде актуализиран на всеки две седмици, засега изключва Съединените щати и включва Китай при известни условия.

Според Колдирети липсата на чуждестранни туристи не се компенсира от вътрешния туризъм, тъй като едва 34 милиона италианци са решили да заминат във ваканция това лято поне за няколко дни. Това е с 13 процента по-малко от миналата година.

Синдикатът обаче подчертава, че тази година Италия е тотално предпочитаната дестинация на италианците (93 на сто) спрямо 86 на сто миналата година.

Вижте още

Кабинетът отпуска 70 млн. лв. помощ за транспортния бранш

leni

Три невероятни градчета в Тоскана

leni

Морският ни туризъм бил в стагнация през изминалото лято

ivan

Напишете коментар