Invest Build Media
Туризъм и Екология

Най-атрактивните дестинации за туризъм в Родопите

Планината, прокълната от боговете, и планината на Орфей – с тези имена наричат една от най-красивите български и европейски планини – Родопите. Тя предлага много възможности за туризъм.

Сайтът Kmeta.bg публикува класация на най-атрактивните дестинации за туризъм в Родопите. Ето ги и тях:

10. Татул

Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. Светилището представлява скален масив, а върхът му – пресечена пирамида.

9. Каменните гъби

Каменните гъби са скални образувания, които се намират източно от с. Бели пласт, на пътя, свързващ Кърджали с Хасково. Скалните образувания имат форма на естествени гъби – пънчетата им са розови, а шапките – зеленикави. Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5 м.

8. Кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст.

7. Дяволското гърло и Ягодинската пещера

Това са 2 отделни пещери намиращи се в близост една до друга. И двете са много красиви, но и много различни пещери. Дяволското гърло е сравнително млада пещера (175 хил. години) и поради тази причина там няма сталактити, сталагмити или сталактони. Такива ще откриете в Ягодинската пещера, където освен това ще може да видите красивите пещерни бисери.

6. Триградско ждрело

Триградското ждрело представлява величествен 7-километров пролом, който в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали северно от родопското село Триград. Това е едно от най-красивите местенца в България.

5. Широка лъка

Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово. Широка лъка е известна със своите красиви, автентични родопски къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката.

4. Караджов камък

Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село Мостово в Родопите. Представлява високо скално плато (връх с височина 1448 м), в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш висша сила е поставила там – Караджовия камък.

3. Дяволският мост

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Мостът се намира на 420 метра надморска височина и е ограден от двете страни от стръмни склонове. Дължината му е 56 метра, а широчината — 3,5 м. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата.

2. Орлово око

Панорамната площадка „Орлово око“ е съоражение изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.

1. Белинташ

Белинташ е природна забележителност намираща се в землището на село Сини връх. Счита се, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бога на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и множество каналчета към тях, които са пълни с вода, като това не са единствените следи от древно тракийско светилище.

Вижте още

Дейли Телеграф: 19 причини туристите да посетят България

ivan

Ще има санкции за собственици на частни имоти зад плаж Корал

ivan

Нов курорт за 1,7 млрд. долара ще строят в Дубай

ivan

Напишете коментар