Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Плевнелиев: Възможно е Фолксваген да инвестира в развоен център в България

Входа на двегодишни преговори с Фолксваген ние обсъждаме различни възможности за инвестиции – компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната. Това каза бившият президент Росен Плевнелиев, цитиран от dnes.bg.

По думите му отказът на концерна да строи завод в Турция не означава, че такъв ще има у нас.
В един развоен център обаче могат да работят до пет хиляди човека.

„Ако ние направим такъв център, нека сметнем – във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем – десет хиляди лева, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и Фолксваген. Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, заяви още той.

През следващите седмици три компании от ранга на компанията Бош, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, каза още Плевнелиев.

Концернът Фолксваген вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция, каза Плевнелиев.

„Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни – за справка Либия, но не само“, посочи той. За нас това не означава, че Фолксваген ще прави завод в България – такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, каза Плевнелиев.

източник/снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вижте още

Бил Гейтс стана най-големият собственик на земеделска земя в САЩ

Работници от „Емко“-Трявна протестираха край международния път Русе-Свиленград

ivan

Фитнесът вкъщи създаде нов милиардер

Напишете коментар