Invest Build Media
Туризъм и Екология

Започна новият фестивал квАРТал

Една от най-старите части на София – между столичните булеварди „Дондуков“, „Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“, известна някога и като еврейския квартал, се превръща в творческо средище с новият фестивал „квАРТал, който се открива днес, предаде „Дневник“.

До 18 септември тесните павирани улици и красивите фасади на стари сгради ще бъдат декор за разнообразни представления, лекции, работилници и богата музикална програма. Инициативата е на заведенията, кината, галериите, ателиетата и баровете в района, които вярват, че той има потенциал да се превърне в артистично средище на столицата, подобно на Капана в Пловдив, Кройцберг в Берлин или Вестербро в Копенхаген.

Събития в над 60 локации – от галерии до работилници на стари занаятчии, ще ще разходят софиянци из тази част на града, а през уикенда е предвиден и Форум с участието експерти като доц Георги Лозанов и проф. Александър Кьосев (от 17 ч. в Дома на киното). Ето част от препоръките на „Дневник“.

В годините след Освобождението, до средата на ХХ век, районът е бил един от най-значимите и проспериращи за София, населяван от много от заможните хора в града. Изложби и документални филми ще разкрият повече за историята на квартала, а специални тур обиколки ще покажат значимите за квартала сгради, мното от които са паметници на културното наследство.

На 17 и 18 септември културният център Шалом ще предложи разходки из исторически и архитектурни забележителности от еврейската история, а два интерактивни проекта ще допълнят разказа с виртуална реалност. Смартфон, две приложения и наблюдателност за маркерите по улицата ще са необходими на любопитните, които искат ключови постройки из района да оживеят пред тях. Отправна точка на всичко в „КвАРТал“ е Дома на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), където има подробна информация за туровете, събитията, както и карта на локациите с печати.

Изгледите за успех на „КвАРТал“ са големи, предвид че мястото е жизнено, но и все още предлага и много празни пространства за нови начинания. Специално за фестивала няколко от тях ще бъдат отворени като временни галерии с различно работно време. На два етажа на ул. „Бенковски 47“ ще могат да бъдат открити на творби на известния български илюстратор Ясен Згуровски и ирландския фотограф Илейн Джефри; в обзаведен апартамент на ул. „Братя Миладинови“ 72 (допълнителна зона на фестивала отвъд „Мария Луиза“) кураторът Цветелина Атанасова ще допълни обстановката с картини по свой избор и изложба на модния фотограф Калин Руйчев; на ул. „Цар Симеон“ 81 ще гостува „Иван Асен 22“ – студиото за мода, кръстило се на апартамент в друг квартал, което ще подбере дрехи на български дизайнери. Работното им време ще е ограничено в следобедните или вечерните часове.

Денят на София естествено, ще бъде отбелязан специално от „КвАРТал“. Сред събитията, които заслужават споменаване, са концерта на популярният музикант, композитор и диджей Иван Шопов „Modular synth showcase“ – музика с аналогови машини от 16.30 ч., както и прожекциите на документални филми за София в Дома на киното. На 18-и пък там ще бъде показан „Софийският ладино клуб“ на тандема режисьори Мисирков/Богданов за някои от последните и най-заклети жители на някогашния еврейски квартал.

Във фестивала се включват местата и организациите DOMA Art, Дом на киното / Dom na kinoto , Sito Studio,Cush.be, Полски институт, Организацията на евреите в България „Шалом“, Ailyak Beer, French 75, Ателие Пластелин, Т Е З Г Я Х,Фабрика ДЪГА, The Muse, Move.bg, Клуб на пътешественика,L’Etranger, Skaptobara, Бюфеть, SKLADA, Tea House (Чай във фабриката), Flava House Street Dance & Culture, Червената ТОЧКА,Sterling club, Цукерна Савенко, р-т Салонъ, р-т Кринг, Soho/Coxo,RockIT, Yoga Mandala, Книжарница Еднорог, Арт Галерия Муза, Felicita’ By Leo’s и други. Пълната им програма може да се намери във „Фейсбук“.

kvartal-festival-poster

Вижте още

Банско е сигурна и безопасна туристическа дестинация, смята министър Мариана Николова

Ангелкова повика известни готвачи да рекламират България с храна

ivan

Нискотарифните авиокомпании с нова любима дестинация

leni

Напишете коментар