Invest Build Media
Туризъм и Екология

България превишава очакванията за туристическия сезон: Над 2,1 милиона посещения през зимата

През зимния сезон туристическият поток в България е впечатляващ, превишавайки очакванията от 1,7 милиона посещения от чужденци и достигайки 2,1 милиона. От тях приблизително 200 хиляди са се насладили на зимните спортове като ски и сноуборд, докато друг значителен брой са пристигнали в страната с различни цели като посещение на близки и приятели, делови срещи, балнео, СПА и уелнес почивки, винени или културни туризъм.

Професор Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, споделя, че сезонът от декември до март приключва с положителен ръст. В момента се наблюдава нарастване на броя на чужденците, които разглеждат историческите градове като София, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Бургас и Русе, привлечени от културния туризъм в градска историческа среда. От общия брой влезли в страната туристи, 58% са от Европейския съюз, като най-много посетители от страни извън ЕС са от Турция и Великобритания.

Професор Драганов също споделя, че в началото на май се очаква струпване на празници, включително Великден, като се прогнозират рекордни за последните 7-8 години пътувания на българите.

Също така, летните резервации напредват много добре. Предварителните записвания отбелязват ръст от 20% на немския пазар и близо 70% на английския пазар. Това означава, че България успява да възстанови пазарите си, а очакваните туристически нощувки в местата за настаняване през лятото се очаква да надвишат 5,2 милиона. Приблизително 38% от немските туристи идват повторно у нас, а от полския пазар се отчита 72% възвръщаемост.

Търсенето на България като туристическа дестинация също е високо, като професор Драганов отбелязва, че страната предлага туристически продукти на световно ниво. Това подчертава важността на разнообразието в туристическата оферта и се очертава като светла перспектива за туризма в България.

Вижте още

Летище София отчита 33% ръст на пътниците само през октомври

admin

Най-красивите жени и спортисти-шампиони журират Кралица на Бургас 2017

ivan

Туристическият министър: Не стигат спасители по Черноморието

ivan

Напишете коментар