Invest Build Media
Туризъм и Екология

От днес пристигащите от Великобритания нямат задължителна карантина

От днес отпада задължителната карантина за пристигащите от някои държави. 

От 16 юли в България без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички лица, които пристигат от следните трети държави:

Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна. Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

От МЗ уточняват, че PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави членки на ЕС /изключение са Швеция и Португалия/, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава членка на Европейския съюз, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят поставянето под карантина на пристигналите в България в периода от 2 юли до 15 юли 2020 г. от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това нарежда министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с издадената днес заповед, във връзка с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 юли т.г.

Информацията съобщи и министър Екатерина Захариева във Facebook.

 

Вижте още

Добрата грижа за децата е приоритет: Новата детска ясла в София

Можем да отидем на почивка в Гърция без след това да сме под карантина

leni

Хакери удариха авиокомпания, откраднаха данните на 9 млн. души

leni

Напишете коментар