Invest Build Media
Туризъм и Екология

Такса ,,интернет“ на стойност 40 лева изненада туристите по Черноморието

Нова телевизия съобщи, че такса ,,интернет“ на стойност от 40 лева на ден е изненадала туристите в хотел по Черноморието. Цената не е била обявена предварително в онлайн офертата за почивка.

Според последните данни на Еврокомисията 2/3 от сайтовете за резервации в Европа заблуждават потребителите.

При проверени 352 платформи, в 235 цените не са достоверни, установиха контролните органи. Най-често в процеса на резервиране към цената се добавят допълнителни елементи, без потребителят да е получил ясна информация за това. При 1/3 от случаите първоначалната цена се различава от крайната.

Турист, откликнал на атрактивна оферта за морска почивка, е изненадан, че интернетът и паркингът не са безплатни, с каквото впечатление е останал в началото. Достъпът до глобалната мрежа струвал 40 лв. за 24 часа, а паркомястото – 12 лв. и то ако има свободни места. Снимките и действителността също се разминавали.

Сред необявените такси е и тази за имуществени щети – в размер на 100 лв., и то без да е посочено при какви условия се удържат пари от депозита.

След като „скритите“ такси излизат наяве, посетителите на хотела търсят връзка с управителя му.

„Обясниха, че ще бъде направена проверка и се извиниха за причиненото неудобство. След известно време реших пак да проверя и се оказа, че вече ги има ясно и точно упоменати в общите условия на резервацията“, казва Елена, една от потърпевшите от споменатите такси

Според Комисията за защита на потребителите, в случая става дума за нелоялна търговска практика. Това дава основание за санкциониране на хотела, обясни председателят на контролния орган Димитър Маргаритов.

Експерти в онлайн резервациите съветват внимателно да проследим точно какво включват офертите преди окончателно да натиснем бутона „запази“.

Според представители от бранша, ако е ясно обявена таксата от 40 лева на ден за интернет, това не е нарушение, макар, че не е добра реклама.

Наред със „скритите“ такси в резервацията има и редица „скрити“ условия. Като например – тези за отказ от почивката. Според офертата анулацията е безплатна. При потвърждението обаче се оказва, че това важи, само ако клиентът се откаже от почивката най-малко 5 дни предварително. След това се удържал авансов депозит в размер на 30% от цената на ваканцията.

Вижте още

100 000 туристи по-малко са дошли в България през юни

ivan

Клубни служители в Слънчев бряг протестираха, искат помощ от Борисов

ivan

ЕС удължи с три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген

admin

Напишете коментар