Invest Build Media
Туризъм и Екология

При засилени мерки за сигурност стартира Октоберфест в Германия

Ежегодният празник на баварската бира „Октоберфест“ се открива утре, 17 септември в Мюнхен за 183-и път. Той ще продължи до 3 октомври при засилени мерки за сигурност. Тази година за пръв път на влизане на огромния площад ще бъдат правени проверки на съдържанието на чантите на посетителите. Те няма да имат право да внасят големи сакове и раници, информира РИА-Новости, цитирана от БГНЕС.

Германия живее през последната година при нови условия. Серията атентати в Европа силно промениха ситуацията, но все пак властите не смятат да се отказват от провеждането на бирфеста дори и след стрелбата в Мюнхен. Ежегодно огромният „Терезиенвийзе“ е площад с площ 42 хектара по време на провеждането на фестивала се посещава от милиони хора. През 2012 и 2013 г. той е бил посетен от 6.4 млн. дущи, а през 2014 – от 6.3 млн.

През 2015 те са били 5.9 млн., но са изпили същото количество бира, колкото и през 2014 г. – 7.5 млн. литра /през 2014 са били изпити 7.7 млн. литра/.

Както и досега на площада не може да се влиза с детски колички. Монтирани са около 30 видеокамери и са поставени допълнителни полицейски сили да патрулират. Останалото е както и досега – 144 заведения, 119 000 седящи места, 16 гигантски и 21 по-малки шатри за любителите на бирата. Най-голямата шатра принадлежи на знаменитата пивоварна Hofbräu и може да приеме едновременно 11000 гости. Любопитна подробност, ясна на всеки, които пие бира.

Дължината на редовете писоари е 878 м. „Октоберфест“ започва историята си от 12 октомври 1810 г. когато престолонаследникът Лудвиг празнувал сватбата си с принцеса Тереза фон Заксен Хилдбургхаузен. Празненствата били на ливадата пред градските порти, която нарекли в чест на принцеса Тереза.

oktoberfest-01

Вижте още

Над 85% спад е регистриран на чартърите до Бургас

viktoria

Влизали ли сте в солна мина – вижте тази в румънския град Турда (СНИМКИ)

Туризмът загуби много от тази визия

Напишете коментар