Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да създадем градина в холандски стил?

Как изглеждат холандските градини? 

Холандската градина излъчва невероятна хармония, спокойствие и има непринуден чар. Тя има свой индивидуален характер, който се дължи основно на лекотата и простотата, на натуралните елементи и който залага на класическото ландшафно изкуство.

Холандският стил се характеризира със строги форми, идеално подрязани живи плетове и зелени бордюри.

Някои основни правила на холандския градински стил:

Тухлена градинска алея –  тухлите са най – подходящия материал за създаване на градинска пътека в холандския двор. С тях може да оформите също така зоните за отдих, да издигнете малки огради или бордюри. Най – често се използва клинкерът. Той може да бъде комбиниран и с други материали като камък, дърво, гранитогрес.

Цветна леха близо до пътеката –  естествения зелен цвят присъства силно и дори доминира в холандската градина. Залага се на тревисти растения, храси, дървета и богати цветни лехи. Предпочитат се растения с красиви и едри листа. Избират се интересни видове с богата листна маса, като тя може да бъде и в червено, пъстро или сиво. Цветната леха се прави в непосредствена близост до алеята за да може да се наслаждавате на допирът и близостта с растителността.

Многогодишни цветя и храсти с романтично излъчване –  атомосферата в холандската градина е хармонична, романтична и пленителна с естествения си чар. Красивите декоративни цветни композиции са представени от мнжество многогодишни тревисти, храстовидни растения и цветя като здравец, ехинопс, делфиниум, стахис – с невероятна сребриста повърхност, папрат, лупина.

Луковични цветя –  луковичните цветя са типични за холандската градина. Засадете нарциси, зюмбюли, лалета, далии, гладиоли, декоративен лук, ириси и други. Предпочитани нюанси са лилаво и синьо.

източник: domigradina.com

Вижте още

Направиха триизмерна реконструкция на погребания от вулкан град Помпей

admin

Столицата все още няма определено място за своя „бизнес град“

ivan

Работна група ще решава визията на София до 2050 година

admin

Напишете коментар