Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да създадем градина в холандски стил?

Как изглеждат холандските градини? 

Холандската градина излъчва невероятна хармония, спокойствие и има непринуден чар. Тя има свой индивидуален характер, който се дължи основно на лекотата и простотата, на натуралните елементи и който залага на класическото ландшафно изкуство.

Холандският стил се характеризира със строги форми, идеално подрязани живи плетове и зелени бордюри.

Някои основни правила на холандския градински стил:

Тухлена градинска алея –  тухлите са най – подходящия материал за създаване на градинска пътека в холандския двор. С тях може да оформите също така зоните за отдих, да издигнете малки огради или бордюри. Най – често се използва клинкерът. Той може да бъде комбиниран и с други материали като камък, дърво, гранитогрес.

Цветна леха близо до пътеката –  естествения зелен цвят присъства силно и дори доминира в холандската градина. Залага се на тревисти растения, храси, дървета и богати цветни лехи. Предпочитат се растения с красиви и едри листа. Избират се интересни видове с богата листна маса, като тя може да бъде и в червено, пъстро или сиво. Цветната леха се прави в непосредствена близост до алеята за да може да се наслаждавате на допирът и близостта с растителността.

Многогодишни цветя и храсти с романтично излъчване –  атомосферата в холандската градина е хармонична, романтична и пленителна с естествения си чар. Красивите декоративни цветни композиции са представени от мнжество многогодишни тревисти, храстовидни растения и цветя като здравец, ехинопс, делфиниум, стахис – с невероятна сребриста повърхност, папрат, лупина.

Луковични цветя –  луковичните цветя са типични за холандската градина. Засадете нарциси, зюмбюли, лалета, далии, гладиоли, декоративен лук, ириси и други. Предпочитани нюанси са лилаво и синьо.

източник: domigradina.com

Вижте още

Масово прекратяване на договори за имоти „на зелено“

Лиляна Павлова участва в конференция за жилищната политика и градското развитие

admin

Специални червени маркировки ще направят София по-безопасна за пешеходците

А. Стойковa

Напишете коментар