Invest Build Media
Туризъм и Екология

Спасители предупреждават, че морето е опасно и има мъртво вълнение

Спасители предупреждават за опасно мъртво вълнение по морето, което традиционно излиза в края на юли и началото на август. И въпреки флаговите сигнализации и съветите на спасители, все още има туристи, които не спазват указанията за плажуване, пише БНТ.

Преди дни, две деца на 9 и 15 години загубиха живота си – на неохраняем плаж край Крайморие и на централния плаж в Поморие. Предполага се, че причина за трагедията е бурното море и мъртвото вълнение. Морето има големи вълни, дупки, ями и течения, което е опасно за децата и тези, които не могат да плуват.

Бурното море и мъртвото вълнение взимат жертви всяка година. Много почиващи не обръщат внимание на предупредителния флаг и влизат да се къпят във водата, рискувайки живота си. Какво да правим, ако морето ни завлече надълбоко, съветва Йордан Йорданов, експерт по водно спасяване към Български червен кръст (БЧК).

При мъртво вълнение флагът е червен.

„След вятър, както вчера беше лошо времето, днес се очаква да има силно мъртво вълнение. След като утихне вятърът, водната маса продължава да се движи и това не е забележимо от нас хората. До 10-15 часа след утихването на вятъра започва и мъртвото вълнение“, посочи спасителят пред Bulgaria ON AIR.

Ако забележите разпенване на водата, нещо като оттичане или канал, който се получава във водата, не бива да влизате навътре, предупреди експертът.

„Не всеки може да забележи признаците за мъртво вълнение, затова хората трябва да посещават охраняваните плажове, особено в този период на почивния сезон“, каза още Йорданов.

По думите на представителя на БЧК, ако човек е във водата и усети, че настъпва мъртво вълнение, не бива да се паникьосва. Той трябва да го изчака и да си пази силите, защото вълната може да го завлече най-много до 20-30 метра навътре. Най-важното е да се отпусне над водата.

„Ако се оставим на течението, то ни вкарва малко навътре и оттам излизаме“, допълни Йорданов. Той предупреди, че плажуващите трябва да слушат спасителите, защото те носят отговорност за техния живот.

 

 

Вижте още

Скъпите хотели в София завършват 2016 г. с повече гости и приходи

ivan

Хотелите в планината- резервирани ли са до края на летния сезон?

viktoria

Вандали заплашват стените на най-високата катедрала в света

admin

Напишете коментар