Invest Build Media
Туризъм и Екология

Срив на туризма е регистриран и в Черна гора

Приходите от туризъм в Черна гора през юли са едва 10 милиона евро, докато през изминалата година за същия период, сумата е била 280 милиона евро.

Броят на нощувките са намалени от 6,5 дни на 4, а средната дневна консумация – от 77 на под 50 евро, съобщи изданието Vijesti, цитирано от БГНЕС.

Според предоставените от туристическия сектор в страната данни, това означава, че броят на туристите през юли е спаднал с около 92 %. Миналата година през юли са регистрирани около 3,7 милиона нощувки във всички видове настаняване, докато тази година те ще бъдат едва около 200 000.

Туризмът има значителен дял в сформирането на брутния вътрешен продукт на Черна гора. Очаква се общият брой на туристите през юли да достигне 50 000 при среден брой нощувки от четири дни и средна дневна консумация до 50 евро.

Спадът на средния брой нощувки се дължи на факта, че голям процент от гостите на хотелите ползват удължен уикенд от два или три дни и рядко остават за седмица или повече, обясняват от туристическия бранш.

Спад в потреблението има и заради преобладаващата посещаемост на местни граждани, които са с по-ниска покупателна способност от чужденците. Повечето луксозни хотели, в които гостите харчат значително повече, дори не са отворени в момента.

Влошената епидемиологична обстановка и борбата срещу разпространението на коронавируса, не предвиждат оптимистични прогнози за август, когато през миналата година имаше около 4,2 милиона нощувки с общ приход от около 320 милиона евро.

Източник: Actualno.com

Вижте още

Българите могат да посещават без виза 168 държави

ivan

Еврокомисията: Сайтове заблуждават при сравняване на цени за пътувания

ivan

На подобряване на административното обслужване и туристическа реклама залага министърът на туризма

ivan

Напишете коментар