Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Екологичното почистване на дома- възможно

Агресивните съставки в почистващите и перилните препарати могат да предизвикат дразнене при по – чувствителни или алергични хора, както и малки деца.

На пазара вече се предлагат и БИО препарати, както и такива за хора с алергии, но обикновено и цената им е по – висока от тази на стандартните.

За щастие, съществуват много природни средства, с които можете да почистите дома си лесно, евтино и най – вече безопасно. Повечето от тях са ежедневно в хладилника ни!

Почистване на санитарен фаянс – може да използвате смес от топла вода и оцет или топла вода и сода бикарбонат. Оцетът е много ефикасно средство за премахване на отлагания от котлен камък по мивката и батерията на душа. Със същия разтвор може да почистите и тоалетната чиния.

Почистване на хладилника – смесете вода и оцет и сипете в пулвелизатор. Почистете хладилника с този спрей, след което го забършете с чиста вода. Ако не понасяте миризмата на оцет може да го замените с лимонов сок. За абсорбиране на неприятните миризми в хладилника сипете сода в отворен съд или кафени зърна и ги оставете в хладилника. Периодично подменяйте.

Дъската за рязане може да почистите като я натъркате с гъста смес от 1 част вода и 3 части сода бикарбонат. След няколко минути изплакнете с вода. Содата ще почисти и ще премахне остатъчните миризми от дървената дъска.

Почистване на фурната – избягвайте агресивните препарати, които съдържат много вредни съставки, които могат да се отложат по стените на печката и изпарявайки се да попаднат в храните, които се готвят вътре. Може да я почистите с топла вода, в която е разтворен сок от лимон.

Сребърните съдове също могат да бъдат почистени и да заблестят отново с гъста каша от вода и хлебна сода.

Миенето на прозорци става бързо и лесно със спрей от вода и оцет. друг вариант е да си приготвите спрей от топла вода, малко препарат за съдове и няколко капки етерично масло.

Почистване на теракот – използвайте топла вода и лимонов сок. При упорити замърсявания може да почистите с препарат със съставки от растителен произход или БИО продукт. Ако имате малки деца добре би било да инвестирате в парочистачка и да чистите често само с вода.

Почистване на паркет – най – добре е паркетът да се чисти веднъж на 1 – 2 дни с навлажнена кърпа от микрофибър. В случай, че има петна, мазни или други замърсявания може да използвате малко количество препарат за паркет. Най – добре изберете продукт от растителен произход. Ако паркетът е полиран с мазнини не бива да употребявате оцет.

Почистване и освежаване на килима – за поддръжка на килима може да правите следното – наръсете равномерно малко количество сода бикарбонат, оставете за 20 минути и почистете с прахосмукачка. Содата може да замените с влажна сол. Така ще премахнете наслоените миризми и ще освежите цвета на килима.

Вижте още

Креативни идеи за оригинални и различни огради

leni

Софийски подлези: Край на мизерията

Lidl откри първия си магазин от ново поколение в България

admin

Напишете коментар