Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Възможно ли е да отглеждаме и поддържаме цветята у дома, ако имаме домашни любимци?

Домашните любимци, също като малките деца, са любопитни и често решават да дегустират всичко, което им се струва интересно и апетитно, в това число и вашите цветя.

Ако имате домашен любимец и искате да отглеждате стайни растения трябва непременно да се запознаете със списъка с опасни растения, които могат да имат неблагоприятен ефект върху здравето на вашия любимец.

Най – любознателни сред животните са кучетата, котките, зайците. Отровата на опасните видове цветя се намира в корените, луковиците или цвета на растението. Тя представлява химично вещество, което е необходимо за растежа на цветето, но токсично за организма на животните.

Най – разпространените отровни стайни растения са: азалия, алое вера, адениум, антуриум, борвалия, далия, дифенбахия, декоративен пипер, ехмея, лайка, каланхое, коледна звезда, момина сълза, монстера, олеандър, спатифилум, фикус, филодендрон, циклама, юка.

Симптоми, по които може да разберете, че животинката е погълнала част от опасно растение са: повишено слюноотделяне, повръщане, затруднено преглъщане, треперене, диария. Може да се наблюдават още загуба на концентрация и апетит, безсилие, бъбречна недостатъчност.

Ако се съмнявате, че домашния ви любимец е опитал отровно стайно растение незабавно го накарайте да пие прясно мляко или вода. Целта е да се предизвика повръщане за да може тялото да изхвърли токсините. През това време задължително потърсете ветеринарен кабинет. В случай на натравяне може да се наложи да се направи промивка на стомаха и включване на системи.

За да предотвратите опасността любимеца ви да похапне от отровните растения винаги ги дръжте на високо място, или в помещение, до което той няма достъп.

Не забравяйте, че има и стайни цветя които са напълно безопасни за вашия любимец и спокойно моеж да ги отглеждате в дома си.

Вижте още

Един апартамент в Одеса (СНИМКИ)

Созопол ще се бори за званието Най-добра европейска дестинация на 2017 г.

admin

Кметът на Пловдив се срещна със световноизвестния архитект Ян Геел

admin

Напишете коментар