Invest Build Media
Имоти и строителство

Екологична и революционна технология: 3D отпечатани сгради от почва

Революционна идея за замяна на бетона. 

Новата екологична и революционна технология за 3D сгради е изпробвана в Дубай, пише stroiteli-bg.com. Технологията е приложена при производството на цели архитектурни фасади.

За да разработят метода за 3D отпечатване на екологични сгради, учените използват местната почва, която според техните разработки има потенциал да революционизира изцяло строителната индустрия.

Новата технология представлява устойчива алтернатива на бетона, който според Международната агенция по енергетика представлява приблизително 7%  от емисиите на въглероден диоксид. Бетонът е един от най-разрушителния материали на Земята, тъй като е един от най-използвания строителни материали и не може да бъде рециклиран. Именно затова учените се опитват да го заменят, използвайки почва, която може да се намери във всяка градина.

Професорът по химия, материалознание и инженерство в Тексаския университет A&M – Сарбаджит Банерджи, заяви, че 3D печатът позволяващ гъвкавост и даващ възможност да се  отпечатват цели архитектурни фасади, така че структурата да отговаря на съществуващите строителни норми, е все още значително предизвикателство, което остава за тях. „Докато широкото използване на бетон е демократизирало достъпа до жилища и е позволило растежа на градовете, това е свързано със значителни екологични разходи“, каза Банерджи. Той допълва, че проблемът ще се задълбочи, поради което се разработва тази нова парадигма в строителството за работа с естествени материали, което ще проправи пътя за изграждане на дизайни, които са специално адаптирани към нуждите на местния климат.

Използването на местни материали, които са характерни за определения район, би намалило необходимостта от транспортиране на бетон на дълги разстояния, което допълнително намалява въздействието на строителството на сгради върху околната среда.

Сред приоритетите на учените в момента е да подобрят носещите способности на почвата и подобряване на технологията, за да се използва за изграждане на места със суров климат.

Вижте още

Има ли шанс за панелките?

Строителството у нас: повече административни сгради за сметка на жилищните

leni

Немска компания строи нов завод у нас

leni

Напишете коментар