Invest Build Media
Туризъм и Екология

Как е дошла идеята за Airbnb и колко печелят основателите днес?

Интересна история, започваща с отдаването под наем на едно таванско помещение.

През миналата седмица стана ясно, че Airbnb е подала документи за първично публично предлагане.

Процесът ще превърне компанията за краткосрочни наеми в публично дружество, т.е. инвеститорите ще могат да купуват и продават книжата ѝ.

Все още не са ясни нито сроковете, нито броят на предложените акции, както и цената, на която компанията ще се листва на борсата.

Кризата с коронавируса се отрази сериозно на бизнеса на Airbnb, която още през май освободи 25% от служителите си, а главният изпълнителен директор Браян Чески обяви, че очакванията за 2020 г. са за приходи, възлизащи на 50% от реализираните през 2019 г.

Състоянието на Чески днес, който е съосновател и главен изпълнителен директор на компанията, се оценява на 3.1 млрд. долара.

Смята се, че въпреки богатсвото си, той продължава да води съвсем обикновен начин на живот, като през 2016 г. се присъедини към инициативата на Уорън Бъфет и Бил Гейтс и възнамерява да дари половината от състоянието си за благотворителност.

В предишни свои интервюта 38-годишният Чески е казвал, че е отдавал своето собствено жилище в Airbnb, обича да практикува йога, а приятелката си срещнал в популярен сайт за запознанства.

Ето още какво знаем за живота му:

Популярното приложение е основано през октомври 2007 г. от Браян Чески и съквартиранта му Джо Гебия. През същата година в Сан Франциско се провежда годишна конференция на Американското общество по индустриален дизайн.

Всички хотели в града са заети и двамата решават да отдадат част от своя тавански апартамент под наем, откъдето тръгва и идеята.

Airbnb е финансирана първоначално от Y Combinator (компания, подпомагаща стартъпи) през януари 2009 г. Името на сайта е Airbedandbreakfast.com, след което е съкратено на Airbnb.com през март същата година. Към двамата основатели се присъединява и програмистът Нейтън Блечарджик.

Преди пандемията Airbnb се оценяваше на 31 млрд. долара, а днес се смята, че стойността й се е понижила до 18 млрд. долара.

Компанията имаше повече от 7 милиона обяви за апартаменти и къщи, които се отдават под наем в повече от 100 000 града на света.

За да се справи с пандемията от коронавирус, която ограничи пътуванията, Airbnb взе заем от 2 млрд. долара.

Въпреки това Чески и останалите двама съоснователи на компанията все още са в списъка на милиардерите.

Всеки от тях притежава по около 3.1 млрд. долара.

Чески израства в Ню Йорк и учи в Rhode Island School, като завършва бакалавърска степен „Изкуство на индустриалния дизайн“. Именно там се запознава и с Джо Гебия.

За него се знае, че все още живее в жилището, от което основават компанията.

„Все още може да преспите у нас. Диванът се предлага целогодишно срещу 50 долара на вечер“, казва Чески пред сп. People.

Източник на Business Insider обаче казва, че Чески наскоро е свалил обявата си, като по всяка вероятност това се дължи на пандемията от коронавирус, разрастваща се с бързи темпове в САЩ.

Чески се запознава с Елиса Пател през 2013 г. Той обяви преди време пред Fortune, че двамата се срещат чрез сайт за запознанства.

И до днес двойката ходи заедно на йога всеки четвъртък. Често двамата взимат под наем имот в града, като по този начин опознават различните му квартали.

Както много знаменитости и технологични гурута, Чески често посещава деветдневното събитие Burning Man в Невада. Той казва, че именно така би изглеждал светът, ако се управлява от артисти.

Чески често се изявава като лицето на Airbnb, като по този начин се среща със знаменитости, като Аштън Къчър и Гуинет Полтроу.

За да е високопродуктивен, той прави списък със задачите, които трябва да свърши.

Ако имате 20 задачи, просто трябва да свършите трите най-важни от тях. Голяма е вероятността останалите да се случат като резултат от това ви действие, казва Чески.

Смята се, че Airbnb ще се листва на борсата до края на годината. Това ще позволи на компанията да набере свеж ресурс, с който да премине през кризата, а състоянието на Чески по всяка вероятност ще се увеличи значително, тъй като делът му ще бъде оценен по-високо.

източник: profit.bg

Вижте още

ГДБОП спря достъпа до сайт за измамни резервации за почивки в Гърция

ivan

Как туристическите дестинации се подготвят за сезона по време на пандемия?

leni

Туристическото министерство ще иска до 15 млн. лева за национална реклама за 2019 г.

ivan

Напишете коментар