Invest Build Media
Туризъм и Екология

Какви нови атракции ще предлага Тайланд, за да привлече туристи?

Какво ново може да предложи Тайланд, за да привлече повече туристи?

Тайланд възнамерява да превърне около половината от затворите си в туристически атракции, за да повиши броя на гостите на страната.

Това става в момент, когато намиращото се в Югоизточна Азия кралство се мъчи да се измъкне от икономическата криза, в която го вкара коронавирусната епидемия, информира Ройтерс.

Спортни събития, изложби, състезания по готварство и сувенири, направени от затворниците – всичко това ще бъде достъпно в 72 от общо 143-те затвора в страната, заяви тази седмица тайландският правосъден министър Сомсак Тхепсутхин.

Пилотната схема се изпробва в пет затвора, включително тези в градовете Трат, Районг и Ратчабури, каза той, цитиран от БТА.

Това не само ще доведе така нужните туристи, но и ще подготви затворниците за „нормален живот в обществото“. То ще подобри и репутацията на затворите, превръщайки ги от „свят на тъмнина в свят на възможности“, добави той.

Идеята за затворнически туризъм не е нова. Като се започне от обиколките на Алкатрас в Сан Франциско и се стигне до печално известния център за лишаване от свобода Хоа Ло в Ханой, който сега е музей, затворите са голяма атракция по целия свят.

Някои вече неизползваеми затвори дори вече са превърнати в луксозни хотели, а женски затвор в Колумбия си има свой ресторант, за който се грижат затворниците. В Сингапур едно такова място за лишаване от свобода всяка година е домакин на благотворителен маратон.

Привличането на туристи, без да бъде поставен въпросът за някои от основните безпокойства, свързани със системата на затворите в Тайланд, включително пренаселеността им и големия брой жени в тях, обаче е „недопустимо“, каза Деби Стодард, основател на правозащитната мрежа АЛТСЕАН.

„Ако идеята е затворниците да получат повече умения и по този начин да им бъде помогнато да се интегрират в обществото, това е добре“, заяви Стодард. „Но това трябва да бъде част от цялостен подход за реформиране на системата, основан на защитата на правата на човека“, каза тя вчера пред фондация „Томсън Ройтерс“.

Тайланд е с най-голямото затворническо население в Югоизточна Азия, а затворниците имат ограничен достъп до медицински заведения, храна, вода и санитарно-хигиенни услуги, се констатира в доклад от 2017 г. на Международната федерация за правата на човека.

През същата 2017 г. беше приет закон за подобряване на условията в затворите. Тайландското министерство на правосъдието, от своя страна, обеща да намали пренаселеността на затворите, както и да осигури професионално обучение на затворниците. Туристическият проект е част от този план, каза Сомсак.

Зависимата от туризма тайландска икономика беше засегната сериозно от коронавируса, като за тази година се очакват едва около 8 милиона гости от чужбина – една пета от общия брой за миналата година.

Воденето на туристите в изправителни учреждения обаче не е решение, макар че Тайланд успешно преустрои островите Ко Тао и Ко Тарутао – които едно време бяха затвори – в популярни туристически места, каза Стюарт Макдоналд, съосновател на уебсайта „Травълфиш“ (Travelfish).

„Сериозно безпокойство буди деликатният въпрос какво точно ще бъде направено обществено достояние и как ще бъдат опазени правата и личното пространство на затворниците – например, ще имат ли възможност да не участват, ако не искат?“, попита Макдоналд.

„Затворите трябва да се стремят да реабилитират затворниците, без значение дали междувременно ще бъдат превърнати в притегателни места за туризъм“, допълни той.

източник: profit.bg

Вижте още

Нови разпределения на помощта за земеделските стопани след руската агресия

В музея Гугенхайм откриха златна тоалетна чиния с името Америка

admin

7-10% ръст в туризма очакват и през лято 2017

ivan

Напишете коментар