Invest Build Media
Туризъм и Екология

20% от слънчевите очила на българския пазар вероятно са вредни

В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха масови проверки на предлаганите в търговската мрежа слънчеви очила. 291 обекта са обхванати от проверките на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти.

Целта на проверките е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на едни от най-атрактивните лични предпазни средства за лятото – слънчевите очила. Инспекциите бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя различни модели са установени следните несъответствия: липса на маркировка за съответствие – 53 броя; липса на инструкция за употреба от производител и превода ѝ на български език- 54 броя; липса на инструкция за употреба само на български език – 99 броя.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модели продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението.

За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – „коефициента на пропускане на светлина“, тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.

Вижте още

Мъртво море – 7 интересни факта

leni

С 18% нараснал броят на пътниците през българските летища през 2017 г.

ivan

Промени на движението в столицата в изборния ден

admin

Напишете коментар