Invest Build Media
Туризъм и Екология

Концесионерът Юлен не чул екологични аргументи от протестиращите за Пирин

Софийските булеварди и пътя за Гърция бяха затворени за часове заради протести за и против изграждането на втория лифт над Банско. Природозащитниците протестираха в десет града, а гражданите на Банско на главен път Е-79. На провелите се протести и демонстрации страстите бяха горещи. От двете страни имаше различни обвинения.

В студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия своята гледна точка представиха Иван Обрейков, който е маркетингов директор на концесионера „Юлен”, и адвокатът на компанията Петър Петров.

Иван Обрейков призова протестиращите еколози да отидат в Банско, където в момента „осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка”.

Той подчерта, че целта на „Юлен” е да се вложат средства за изграждането на допълнителна инфраструктура, за да могат гостуващите в курорта да си почиват „целесъобразно”.  Той отбеляза, че не е чул екологични аргументи от страна на протестиращите.

„Някои искат да си почнат предизборната кампания”, добави маркетинговият директор на „Юлен”.  Той отрече компанията да е монополист и припомни, че „Юлен” няма монопол над Борово, Пампорово и Добринище.

Адвокат Петров добави, че „Юлен” АД е вложил 76 милиона лева в Банско за изграждането на въпросната спортна инфраструктура. Той каза, че компанията плаща около 400 хиляди лева концесионна такса на година.

Представителите на „Юлен” отхвърлиха твърденията на еколозите, че имат намерение да изградят инфраструктура и места за 40 хиляди легла. Те заявиха, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура. Според тях на около 35 процента от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

Те добавиха, че няма да има нови ски писти, а само и единствено втори лифт. От „Юлен” заявиха, че изграждането на спортни съоръжения на територията, която им е дадена на концесия и е в картата на ЮНЕСКО, не е забранено.

Един от представителите на компанията обвини еколозите, че са „се заклели да пречат на всеки един от проект, който се случва в България”. Той не изключи възможността твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че протестиращите са платени от външни сили, да са верни.

Кадър: Нова телевизия

Вижте още

Отвори първият споделен плажен офис в Каваци

viktoria

Въвеждат визови ограничения за бременни жени в САЩ

leni

43 пътнически авиокомпании са фалирали от януари насам

Напишете коментар