Великобритания се нуждае от режим на тестване на пътниците, заяви главният изпълнителен директор на Хийтроу Джон Холанд-Кей.

По думите му без този режим Великобритания просто играе игра на карантинна рулетка.

Европейските ни конкуренти напредват с тестове на пътниците, ако Обединеното кралство не се задейства скоро, глобална Великобритания няма да бъде нищо друго освен мото от кампания, допълни той.

Броят на пътниците е намалял с 96 процента през второто тримесечие, а обемите на товарите са спаднали с над 30 на сто.

Новите противоречиви мерки за пътуванията до Испания и борбата с наднорменото тегло показват, че британското правителство прави това в движение, а фиаското с ваканциите доказа, че се храним с боклуци, пише лондонският „Дейли телеграф“ в коментар по повод решението на кабинета да поставя под карантина всички завръщащи се летовници от Испания и мерките му в подкрепа на здравословно хранене.

Премиерът Борис Джонсън действа като диригент на оркестър, който всъщност оставя на отделните музиканти изсвирването на нотите, докато той стои в средата на сцената с палка в ръка, констатира авторката. Според нея това, че Джонсън „не навлиза в подробности“ е характерно за неговата журналистическа и политическа кариера.

„Таймс“ се спира на прогнозата на Джонсън, че в Европа предстои втора вълна от разпространението на заразата и че на пристигащите в Обединеното кралство от Белгия, Люксембург и Хърватия може да бъдат налагани карантинни мерки. Мерките срещу завръщащите се от първите две страни може да бъдат налагани не по рано от четвъртък, докато ограниченията, свързани с Хърватия няма да бъдат незабавни, информира изданието. „Нека бъдем абсолютно наясно какво се случва в Европа“, цитира вестникът вчерашното изявление на Борис Джонсън.