Invest Build Media
Имоти и строителство

Британският имотен пазар процъфтява

Британският имотен пазар процъфтява, като много жилища се продават за една седмица, над два пъти повече в сравнение с броя им миналата година, тъй като британците опитват да се възползват от данъчните облекчения, предава Bloomberg.

Един на всеки седем имота е намерил купувач за по-малко от седем дни, откакто финансовият министър Риши Сунак понижи през юли прага за плащане на гербов налог – данък върху покупката на жилище, за да стимулира активността, сочат данни на Rightmove. Пазарът на практика беше замразен, когато Великобритания наложи блокада през март, като огледите бяха забранени, а трансакциите – отложени.

Най-бавно се продават жилищата в Лондон, а тези в Шотландия отчитат най-бързите продажби, показват данните на имотния сайт. Най-голямо е търсенето на тристайни жилища.

Ваканцията от гербовия налог, която е в сила до 31 март, стимулира пазара, който вече отчиташе огромно натрупано търсене след повторното отваряне на жилищния пазар през май. Но много брокери на недвижими имоти се съмняват, че инерцията ще бъде запазена, тъй като нарастват опасенията, че оттеглянето на програмите за помощ на правителството може да доведе до вълна от безработица тази година.

„Не само, че повече имоти се продават на настоящия пазар от когато и да било през последните десет години, но много продавачи откриват, че търсенето на жилища след блокадата и бързането на купувачите да се вместят в крайния срок на гербовия налог означават, че те постигат по-бърза продажба“, коментира търговският директор на Rightmove Майлс Шипсайд. Но „все пак е възможно търсенето да започне да намалява, както винаги се случва към края на годината“, допълва той.

Едно на всеки седем жилища във Великобритания се продава за седмицаСнимка: Bloomberg LP

 

 

 

Вижте още

Заповеди на кмета на Младост за спиране на строежи били незаконни

ivan

Строежът на магистрала Струма през Кресненското дефиле е зрелостен изпит за строителния бранш

ivan

Борисов провери строежа по бул. Васил Левски във Варна

ivan

Напишете коментар