Invest Build Media
Имоти и строителство

Жан-Луи Маршан: Подемът в строителния сектор в Европа е слаб и върви бавно

Подемът в строителния сектор в Европа е слаб и върви бавно. Това заяви президентът на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Жан-Луи Маршан на шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. Европейската строителна индустрия заема 8.5 процента от БВП на ЕС, каза той. По думите му това са над 3 милиона предприятия, в които са наети над 14 милиона души персонал. Много голяма част от тези предприятия са малки и средни.

По думите на Маршан след годините на криза строителната дейност в Европа е започнала да расте през 2015 г. „Нещата се развиха по-добре в Северна Европа, отколкото в Южна. Обединеното кралство и Ирландия са вече в подем. В Германия пазарът е стабилен. Във Франция и Италия имаше големи проблеми, сега нещата тръгват леко нагоре. А в страните от източна Европа ползват средства от Европейския кохезионен фонд“, обобщи той. Според него бъдещето на Европа е несигурно, заради проблеми като бежанската криза, риска от тероризъм, Брекзит и др. Тези фактори са пречки за инвеститорите и сме песимисти, отбеляза Маршан.

jean-louis-marchand-fiec

Той определи като положителна близостта между изпълнители, възложители и политици, която вижда в България. Според него това сътрудничество е ключът към успеха. Маршан подкрепи думите на вицепремиера Томислав Дончев и също призова строителните предприятия да не поставят много ниски цени, защото така готвят собствения си провал и разваля имиджа на сектора.

Маршан препоръча на строителния бранш да изисква от политиците информация за намеренията за бъдещето, за да може усилията на бизнеса и държавата да са съответни. В бъдеще трябва да осигурите повече частни инвестиции в изграждането на инфраструктурни проекти, защото ще дойде момент, когато няма да имате достатъчно публични средства, каза Маршан. Трябва днес да започнете да се готвите да работите в нови усилия – в условията на публично-частното партньорство, допълни той.

Маршан отбеляза, че строителният сектор трябва да привлича млади хора. Строителството е много увлекателна работа и наша задача е да покажем това на младите, каза още той.

Вижте още

У нас: над 50% ръст в строителството на нови жилищни сгради

leni

Укрепват ската над срутищата по пътя до Рилския манастир

ivan

Редица столични квартали ще ползват метрото още идната година

ivan

Напишете коментар