Invest Build Media
Без категория

Световната банка: Заради COVID-19 милиони хора ще изпаднат в бедност

Милиони хора ще изпаднат в бедност заради икономическия ефект от COVID-19, предупреждава Световната банка.

В региона на Европа и Централна Азия се очаква най-тежката рецесия от финансовата криза през 2008 година, прогнозират от Вашингтон. Очакваният срив на брутния вътрешен продукт е с 4.4 на сто.

Причиненото от пандемията свиване на икономиката тази година се очаква да увеличи бедността във всички страни от Европа и Централна Азия, допълват от кредитната институция.

При линия на бедност от 3.20 долара на ден, прогнозата предполага допълнително нови 2.2 милиона души да изпаднат в бедност.

При линия от 5.50 долара на ден (праг, използван за страните с нива на доходи над средните), увеличението на броя на бедните ще бъде с нови 6 милиона души, прогнозират от банката.

Според експертите пандемията вече има неблагоприятно отражение върху системите на образованието и здравеопазването в региона.

Вирусът вече уби хиляди хора, а много от тези, които оцеляха, получиха дългосрочни увреждания на здравето.

Затварянето на училища може да рефлектира в образователни пропуски, изразяващи се в от 1/3 до цяла учебна година, като това се очаква да засили неравенствата, защото ще засегне пропорционално ученици от уязвими групи, пише в доклада на Световната банка, цитиран от БНР.

Според експертите растежът се очаква да се възстанови през 2021 г. в диапазона от 1.1 до 3.3 на сто. Прогнозата обаче остава крайно несигурна, а рисковете са в низходяща посока, коментират от анализаторите от Вашингтон.

Вижте още

Григор Димитров си има нова приятелка

Спа комплекс „Белчински извор“ – „Ателие“ 360

„Диамант 2“ – кв. „Изгрев“, София – „Артекс Инженеринг“

Напишете коментар