Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

100 милиарда евро за подкрепа на предприятия, засегнати от пандемията, отпуска ЕК

Европейската комисия ще отпусне 100 милиарда евро за финансова подкрепа на предприятия, засегнати от пандемията, като подпомогне доходите на служителите си, предаде БГНЕС.

Средствата ще бъдат предоставени като заем на 16 от държавите-членки. След това всяка държава ще инвестира на местно ниво в така наречените схеми за краткосрочна заетост. Схемите могат да бъдат използвани, когато предприятията трябва да съкратят работното време на персонала, но все пак искат да изплащат пълния размер на заплатите.

Страните, между които ще бъдат разпределени средствата, са Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Мярката е част от рамката на ЕК “Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации” (SURE). Тя е създадена, за да помогне на държавите-членки да запазят работните места по време и след пандемията.

SURE ще предостави 100-те милиарда евро под формата на социални облигации, което гарантира на инвеститорите, че техните инвестиции могат и ще бъдат изразходвани само за запазване на работните места.

В профила си в Туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа, че тези средства ще дадат “шанс на инвеститорите да допринесат за усилията ни за намаляване на социалното въздействие на пандемията”.

Вижте още

Чуждите работници у нас през 2018 г. са два пъти повече

ivan

Кешовите плащания първо ще бъдат ограничени до 5000 лева

ivan

Тол-такса ще се плаща за около 55% от пътищата в страната

ivan

Напишете коментар