Invest Build Media
Без категория

Заподозряха „Амазон“, че шпионира собствения си персонал

Европейските синдикати заподозряха „Амазон“, че шпионира собствения си персонал. Наскоро американската компания публикува обява за две свободни работни места. Тя търсеше разузнавателни анализатори, на които да бъде възложена задачата да следят заплахите за вътрешната дисциплина, по-специално от работническите организации, съобщава „Евронюз“.

Секретарят на съюза на профсъюзите UNI EUROPA каза, че те са поискали от Европейската комисия да разследва дейностите на „Амазон“:

„Не бива да шпионира служителите си и други части на обществото ни“, каза Оливие Роетиг. „Нека Европейската комисия и европейските институции да разгледат отблизо „Амазон“ и да видят какво точно цели тази кампания и как можем да я спрем. В Европа имаме права за защита на данните и поверителност и трябва да се спазват, което означава, че трябва да разследваме. “

Два параграфа от съобщението на „Амазон“ предизвикаха подозрения. Първо, кандидатите трябваше да владеят френски и испански, което предполага, че европейските работници или политици са насочени към тях. На второ място, политическите инициативи, тероризмът и организираният труд са определени като опасни дейности, които трябва да бъдат наблюдавани.

Група от 37 евродепутати се обърна към основателя на „Амазон“ Джеф Безос за разяснения.

„Бях изумена, че в едно изречение се споменават наблюденията на политически лидери, работници и терористи“, каза френският депутат Лейла Шейби. „Тоест политическите лидери, терористите и синдикалистите са поставени под един знаменател. От гледна точка на компанията те са едно и също „.

„Амазон“ премахна обявата за работа от уебсайта си. Когато „Евронюз“ попита защо, тя отговори, че съобщението не описва точно ролите на специалистите, че е направено по погрешка и е коригирано. Компанията също така заяви, че не се занимава с шпионаж, а само се опитва да проучи средата, в която се работи.

Синдикатите и членовете на Европейския парламент също изразиха загриженост относно нарушенията на правата на работниците в „Амазон“. Според Института за отворени пазари, компанията разчита на строга дисциплина и изисква суперпродуктивност от своите служители.

Лейла Шейби събира жалби и свидетелства от няколко месеца:

„Всеки път ми се казва едно и също, по-специално, че „Амазон“ е създала свой собствен профсъюз. Казва представителката на френската левица. „Виждаме, че „Амазон“ пречи на създаването на независима организация на работниците в колектива“.

Освен това европейските профсъюзи са недоволни от господстващото положение на американската мултинационална компания на пазара за електронна търговия.

„Виждаме, че „Амазон“се насочва към ситуация, при която никой не може да изплаща справедливи заплати, защото компанията е толкова конкурентна и влиятелна“, заключи професионалистът Оливие Роетиг. „Трябва да спрем това.“

Синдикатите призовават Европейската комисия да вземе това предвид при разработването на нови правила за електронна търговия. Брюксел ще представи така наречения „Закон за цифровите услуги“ през декември.

Вижте още

30% намаление на пътния травматизъм се отчита у нас

Знаете ли кои са най-богатите хора в Африка?

Брейн Сторм Консулт с трето издание на бизнес коктейл-форум „Сподели успеха си с нас“

ivan

Напишете коментар