Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Богатите в САЩ са станали още по-богати по време на кризата с коронавируса

Икономическото неравенство в САЩ се е увеличило, а богатите са станали още по-богати.

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, е оказала сериозно влияние върху доходите на най-ниско платените служители, както и на тъмнокожите хора в страната, се посочва в нов доклад на Федералния резерв.

Изнесените вчера данни показват, че най-богатият 1% от американците притежава съвкупно състояние от 34.2 трилиона долара, което е 30.4% от богатството на всички домакинства в страната.

Най-бедните 50% от населението на най-голямата икономика в света притежават само 2.1 трилиона долара, което е 1.9% от съвкупното богатство на всички в САЩ, или над 15 пъти по-малко.

Проучването на Фед идва само ден, след като от швейцарската банка UBS и PwC отчетоха, че 2189-те милиардери в света притежават рекордните 10.2 трилиона долара в края на юли, което е доста повече от предходното върхово постижение от 8.9 трилиона долара от края на 2017 г.

Американските милиардери увеличиха своето богатство с невиждани до този момент темпове.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск премина границата от 100 млрд. долара, като по този начин е едва петият, достигнал до тази сума, а основателят на Amazon се превърна в първия, преминал 200 млрд. долара, след като спечели нови 65 млрд. долара от началото на 2020 г.

Трупането на богатство в последните години в САЩ се дължи най-вече на достъпа на населението до капиталовите пазари в страната.

Фед изчислява, че най-богатите 10% от американците притежават 88% от всички акции и дялове от взаимни фондове. От своя страна тези, попадащи в 1% на най-състоятелните, държат акции и дялове, равняващи се на двойно повече спрямо 50% от най-бедните в страната.

Според последните изнесени данни в САЩ бялото население в страната притежава 85% от състоянието на домакинствата, докато цветнокожото население е с дял от едва 4.1%.

Вижте още

Енергийният министър: Приоритет е да намерим най-доброто решение за АЕЦ Белене

ivan

Най-новата реклама на Disney за Коледа ще ви просълзи (ВИДЕО)

Премиерът обеща да се отпуснат 150 млн. лева за хората с увреждания

ivan

Напишете коментар