Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вежди Рашидов подписа за сътрудничество с китайското културно министерство

Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай. С тези думи китайският министър на културата Луо Шуган приветства днес българския си колега Вежди Рашидов на среща преди подписването на програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете държави за периода 2017-2020 г. Рашидов е на официално посещение в Китай, съобщи пресслужбата на министерството.

Церемонията по подписването се състоя през втория ден на Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната“ в китайския град Дунхуан. В него участват делегации от 85 страни. Рашидов обсъди с вицепремиера на Китай г-жа Лю Яндун откриването на културни центрове на България и Китай в Пекин и София, както и големите възможности, които отваря пред двете страни новата програма за културно сътрудничество през следващите четири години. Г-жа Лю Яндун поднесе и специално приветствие от името на президента на Китайската народна република Си Цзинпин в рамките на форума.

На срещата си Вежди Рашидов и Луо Шуган изтъкнаха, че в културата няма малки и големи народи. „И България, и Китай са древни страни. Така, както е уникално наследството, оставено от китайските династии, така е безценно и сътвореното през вековете от българските царе и владетели“, посочи министър Рашидов и допълни, че двете страни притежават необикновени артефакти, както и високи образци на съвременното изкуство и култура. Китайският му колега сподели, че се възхищава от експонатите в нашия Национален исторически музей, които е видял през миналия ноември по време на организирания в София Втори форум на министрите на културата от Централна и Източна Европа и Китай. Китайският министър на културата заяви, че за страната му ще бъде голяма чест да покаже изложба на тракийските ни съкровища.

Утре по покана на президента на Университета по телекомуникации в Пекин Вежди Рашидов ще изнесе лекция пред студенти от специалност „Визуални изкуства“, съобщи министерството.

Вижте още

Лошото време изненада автобусните превозвачи след края на сезона

Намаляват категорията на 4-звезден хотел на Златни пясъци заради драстични нарушения

ivan

Ето 7 факта за Китай, които може би не знаете

leni

Напишете коментар