Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Covid-кризата удари и глобалните парични преводи

Covid-кризата удари и глобалните парични преводи, показват данни от Доклад на ООН. Очаква се паричните трансфери през тази година да намалеят с 20%, което според експертите е най-стръмният спад в новата история. Още по-тежко кризата се отразява на преките чуждестрани инвестиции.

Заключенията представи Дружеството за ООН в България. Организацията отбелязва 75 години от създаването си, а страната ни – 65 години от членството си в ООН.

Covid -19 е глобално предизвикателство, отговорът на което може да дойде само с координирани усилия на правителствата, посочи заместник-председателят на Дружеството за ООН в България, проф. Петранка Филева:

„Именно Световната здравна организация, заедно с undp и генералния секретар и фондът, той ръководи, са трите стълба, върху които в момента се гради отговорът на ООН към кризата с Covid-19. СЗО дава насоките и инвестира в изследвания, в координиране на усилията за създаване на ваксини и избиране на лекарства“.

Освен за ограничаване на здравните и хуманитарни последици от кризата, ООН работи и за преодоляването на икономическите последици от Covid -19. А числата сочат спад на паричните преводи с една пета през тази година, заради намаляването на заплатите и на заетостта на работниците-мигранти.

Вследствие на корона-кризата, са засегнати и преките чуждестранни инвестиции. Според очакванията, те ще намалеят с 40% през тази година и с още 5 – 10% през 2021-ва.

Вижте още

За продан: невероятна къща на острова, познат като „данъчен рай“

leni

На 31 януари изтича валидността на годишните винетки за 2017 година

ivan

Обсъждат няколко идеи за ново икономическо райониране на България

ivan

Напишете коментар