Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Хотелиерите планират намаляване на цените предвид по- ниския брой на туристи

Кризата, породена от Covid-19 нанесе щети на туристическия сезон и в частност на хотелиерския бранш. За да имат повече посещаемост и туристи, хотелиерите масово планират да намалят цените както на нощувките /53.1%/, така и на пакетните услуги /70.8%/- това показват данни от анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за работата на местата за настаняване в България през юни.

Това е поредният месец, в който в анкетата на НСИ хотелиерите казват, че планират намаляване на цените за нощувки и пакетни услуги. Спрямо тази анкета, с напредването на сезона се увеличава и процентът на хотелиерите, които решават да предприемат тези действия. Това може да се обясни поради факта, че чуждестранните туристи са в пъти по- малко от минали години и че голяма част от курортите и хотелите са почти празни.

Въпреки това през шестия месец на годината 28.8% от управителите отчитат увеличение в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.4% посочват, че няма промяна в тях. През следващия един месец 50.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 28.3% няма да могат да се справят сами, а 20.7% от анкетираните посочват, че ще успеят да направят това до 100%.

По отношение на бъдещата си активност, в краткосрочен план през юни се увеличава процентът на ръководителите на местата за настаняване, които смятат да продължат да работят, макар и с намален обем (64.4%), или очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение (17.3%). Същевременно 12.9% от тях предвиждат временно да преустановят дейността си и 3.8% прогнозират да я прекратят.

Източник: economic.bg

Вижте още

Отварят имението на Принс за посетители през октомври

admin

Как една пекарна спаси бизнеса си от фалит?

leni

Три плажа по Северното Черноморие отиват на концесия

ivan

Напишете коментар