Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Хотелиерите планират намаляване на цените предвид по- ниския брой на туристи

Кризата, породена от Covid-19 нанесе щети на туристическия сезон и в частност на хотелиерския бранш. За да имат повече посещаемост и туристи, хотелиерите масово планират да намалят цените както на нощувките /53.1%/, така и на пакетните услуги /70.8%/- това показват данни от анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за работата на местата за настаняване в България през юни.

Това е поредният месец, в който в анкетата на НСИ хотелиерите казват, че планират намаляване на цените за нощувки и пакетни услуги. Спрямо тази анкета, с напредването на сезона се увеличава и процентът на хотелиерите, които решават да предприемат тези действия. Това може да се обясни поради факта, че чуждестранните туристи са в пъти по- малко от минали години и че голяма част от курортите и хотелите са почти празни.

Въпреки това през шестия месец на годината 28.8% от управителите отчитат увеличение в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.4% посочват, че няма промяна в тях. През следващия един месец 50.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 28.3% няма да могат да се справят сами, а 20.7% от анкетираните посочват, че ще успеят да направят това до 100%.

По отношение на бъдещата си активност, в краткосрочен план през юни се увеличава процентът на ръководителите на местата за настаняване, които смятат да продължат да работят, макар и с намален обем (64.4%), или очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение (17.3%). Същевременно 12.9% от тях предвиждат временно да преустановят дейността си и 3.8% прогнозират да я прекратят.

Източник: economic.bg

Вижте още

Неизрядни собственици на жилища ще плащат по-високи глоби

ivan

46 000 първокласници ще получат 250 лв. помощ за новата учебна година

ivan

Умуват преговори за прекратяване на договорите с американските ТЕЦове

ivan

Напишете коментар