Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Расте търсенето на позиции с по-ниско заплащане

За разлика от предишните две години, когато търсенето на квалифицирани кадри надхвърляше значително предлагането, а това постави кандидатстващите за работа в по-силната позиция, в резултат на корона кризата и ръста в безработицата ситуацията на пазара на труда е различна.

През последните месеци расте търсенето на позиции с по-ниско заплащане, като кандидатстващите вече са склонни на повече компромиси за възнаграждението си.

Що се отнася до това какви специалисти се търсят най-много в настоящите условия, това са специалисти по обслужване на клиенти и онлайн с чужди езици, търговци, консултанти и връзка със сътрудници с чужди езици, търговски представители и техници. Също така в резултат на пандемията се търсят и повече лекари и фармацевти.

Това показва проучване на платформата Rabota.bg, публикувано от Bloomberg TV България.

„ИТ секторът се очертава отново като един от най-предпочитаните и най-търсените сектори сред младите и във времена на криза – програмисти, разработчици на мобилни приложения, насочени към продажби и обслужване на клиенти“, казват от платформата.

Според нейните данни, най-много публикувани обяви за работа има освен в ИТ индустрията още в производството, търговията, кол центровете, услугите в административни и спомагателни дейности.

Освен, че сложната икономическа ситуация доведе до доста съкращения или принудителни отпуски, все още има компании, търсещи нови служители. Интересна е промяната в посока на това, че се предлага повече дистанционна заетост, отколкото преди кризата.

По оценката на икономиста от Института за пазарна икономика Андриян Николов не може да се говори за възстановяване на пазара на труда на този етап. Основна предпоставка за това е несигурната ситуация, която ограничава възможността за планиране и представлява риск за компаниите.

Снимка: Pixabay

Вижте още

Създателят на World Wide Web предупреждава за опасностите от новия интернет

Кредиторите искат 40 млн. лева от БДЖ до края на юни, за да вдигнат запора

ivan

136.51 млрд. долара печалба само за един ден

leni

Напишете коментар