Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

480 лв. ще получат семействата с едно дете догодина

Семействата с едно дете ще получат по 480 лв. от държавната хазна. През 2021 г. помощи за отглеждане на деца до завършване на средното им образование ще се дават и на работещи родители, а не само на тези, чиито доходи са под определен праг. Мярката обаче ще бъде временна и ще се прилага само през следващата година, става ясно от проектобюджета за 2021 г., който е пуснат за обществено обсъждане.

Така работещите семейства с едно дете ще получат за 12 месеца по 40 лв., или общо 480 лв. За да вземат парите обаче родителите трябва да подадат заявление-декларация в службите за социално подпомагане.

На семействата с две деца ще дават по 90 лв. на месец, с три деца – 135 лв., с четири – 145 лв., а за всяко следващо помощта нараства с 20 лв.

Без значение какви са доходите на родителите, през 2021 г. ще дават по 300 лв. за децата, които започнат първи или осми клас. Тази помощ обаче няма да е временна, а се предвижда да важи и през следващите години. С бюджета за 2021 г. ще бъде увеличена месечната помощ за отреждане на дете до една година от 100 лв. на 200 лв., но тя ще бъде давана само на семейства с доходи на човек под 500 лв. за последните 12 месеца.

За това, че всички родители ще може да получат помощи за отглеждане на децата си, за помощите за децата от първи и осми клас, както и за по-високите суми за децата до една година в бюджета за 2021 г. са предвидени допълнително 390 млн. лв.

Мярката 60/40 за запазване на работните места ще продължи да действа и през 2021 г., като за целта в бюджета са заделени 300 млн. лв. Още близо 300 млн. лв. са предвидени за увеличаване на средствата за обезщетения за безработица. Това се налага заради очаквания по-голям брой безработни граждани, както и заради по-големите суми, които ще трябва да бъдат изплащани в резултат на повишаването на осигурителните доходи и предвиденото увеличение от 9 лв. на 12 лв. на дневния минимален размер на обезщетенията за безработица.

Източник: Труд

Вижте още

Осигурителният стаж в чужбина ще се зачита при безработица

ivan

10-20% растеж в производството на меса и млечни продукти от началото на 2018 г.

ivan

13 финансови институции проявяват интерес да кредитират ,,Булгартрансгаз“

viktoria

Напишете коментар