Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Предай доброто нататък- Купи подарък от майка на дете с увреждане

Всеки един ръчно изработен подарък е изготвен с много положителна енергия, вложени са мисъл, желание, сърце. Няма по- приятна емоция от това да подариш/получиш уникат- подарък, изработен с ръце, който няма как да се дублира по същия начин още веднъж.

Фейсбук групата ,,Купи подарък от майка на дете с увреждане”, която е създадена от Ина Маринова, е един чудесен пример за Човешка идея, която вдъхновява и зарежда- както творците, така и хората, решили да си закупят артикули от тях. В групата вече членуват повече от 30 000 души, сред които и много майки на деца с увреждания, които са открили своя начин, по който да се чувстват по- значими, полезни, а именно- като създават магия с ръцете си.

Ръчно изработени картички, бижута /създадени чрез най- различни техники/, декорации, кулинарни изкушения, коледни идеи, плетива, портрети.. това са само част от нещата, които дамите предлагат с много любов и желание.

Тъй като доброто е заразно, вече е създаден и работещ сайт, в който всяка майка- творец може да качва артикулите, които изработва. Под всеки качен ръчно изработен подарък, ще бъде посочен създателят му, както и неговата история.

Петя Колева е дамата, която поема изцяло разходите и работата по създаването на самия сайт, като не желае да печели от него, а цели да го развие, за да бъде в помощ на силните дами, които не се отказват и въпреки всичко, създават Любов.

 

Срещаме се с Петя, за да ни разкаже повече за сайта и неговата основна мисия- да развие идеята на вече създадената група и да носи Добро.

 

Кога и как открихте фейсбук групата ,,Купи подарък от майка на дете с увреждане” ?

Фейсбук групата не е открита от мен, тя е открита от друга жена. Аз просто получих покана да се включа в нея като потребител, скоро след като беше създадена.

Разкажете малко за себе си – с какво се занимавате, как се роди идеята Ви за създаването на благотворителния проект, а именно сайтът ?

Казвам се Петя Колева и съм уеб дизайнер. Управлявам собствен бизнес под търговското име MySuper.Site от няколко години. От още повече години правя сайтове, имам достатъчно изработени такива, за да кажа, че имам достатъчен опит в областта. Моето дете също е дете с увреждане (с много ниско зрение е), за щастие увреждането й не налага чужда помощ и като цяло се развива като всяко дете на нейната възраст. И все пак проблемът изобщо не е малък, за момента е нерешим – и имам някаква представа какво е да си „майка на дете с увреждане“. Малко, след като ме приеха в групата ми хрумна идеята да направя сайт за тези жени. Учудих се какви красиви неща правят – много от тях са дори бутикови изпълнения, които, ако си закупите от голям и лъскав магазин ще струват доста пари. Все пак не прибързах, изчаках няколко дни, за да се затвърди тази идея в главата ми. После – писах на майките дали биха имали интерес да се включат. Знам, че преди имаше подобен проект, даже с публични награди и доста събрани средства за целите на изготвянето му. Учудих се, че към момента е недействащ. Въпросът ми събра страшно много отговори, до един позитивни – и това беше всичко, което ми трябваше.

Колко време Ви отне подготовката и създаването на самия сайт?

Сайтът все още не е напълно разработен, т.е. предстоят някои фини настройки, но те не пречат на това да има майки, които да се регистрират и потребители, които да купуват. От идеята до този етап ми трябваха 2 седмици. Не претендирам за нещо гениално като дизайн, по-скоро за нещо, което работи и което много от потребителите споделиха, че намират за лесно за употреба. А това е сред най-важните обратни връзки – дали крайният потребител може да работи с продукта, или не. Може визията да е магична, но клиентът трудно да достига до поръчка – и тогава всичко се обезсмисля.

Споделихте, че Вие ще поддържате сайта абсолютно безвъзмездно. Откъде ще получите финансиране и имате ли нужда от дарителски кампании?

Финансирането до момента е 100% мое. Нека уточня, че за нито една регистрация и за нито една продажба през сайта не взимам пари. Нито стотинка. През тези 2 седмици съм поела по-малко бизнес проекти, за да имам време за този, т.е. отказала съм се от някои доходи, за да мога да се справя. Няма да е сериозно да поема сайтове, за които клиентите ще ми платят, а аз да ги забавя в изработката. Като цяло – сайтът няма много консумативи – домейн и хостинг са задължителни, сега ги плащам аз. Тук по-големият ресурс е времето ми и знанията ми, ако трябваше да се плати на някой да го направи – вече щеше да е необходимо истинско финансиране. Мисля, че скоро ще трябва да се ползва по-различен план за хостинга, тъй като само последните 2 дни имаше доста трафик – трябва да сме подготвени за засилено потребление, а това изисква по-качествена и добра услуга. Относно поддръжката – тя изисква най-вече време. Аз не разполагам особено с такова, но – и майките доста помагат. Най-важното е всеки творец да свикне да работи с панела си, да управлява продуктите си и поръчките си. До момента смея да кажа, че се справят прекрасно и съм им благодарна, че и те приеха така присърце идеята.

Относно дарителски кампании – честно казано не ми беше минавало през ума. Някои в групата го споменаха и чак тогава се замислих. Не е лошо като идея, защото, както казах – хостингът ще трябва да се смени, планирам да върви реклама и още неща, та със сигурност е нещо, върху което ще помисля. Най-малкото да се „издържа“ сам, нямам цели за печалба от този проект.

Как всъщност ще се реализират поръчките чрез сайта? Може ли да разкажете повече – как отделните творци ще качват своите артикули, клиентите ще имат ли информация от кого точно купуват ръчно изработените продукти

Всяка майка има собствена страница в сайта. Има бутон „Майки“ – като кликнете на него се зареждат всички профили. Във всеки профил има информация за контакт с твореца, бутон за запитване и бутон за чат, списък с всички негови продукти, даже и последователи (подобно на социалните мрежи). Има и бутон „За мен“, който съветвам майките да попълват с информация за себе си. Нека уточня, че в никакъв случай не търсим съжаление! Търсим единствено прозрачност. До момента всяка една регистрация се одобрява ръчно от мен, след направена проверка в групата (същата, в която аз съм потребител) „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ по имената тази жена каква информация е дала за себе си и детето си. На кратко – пуска се молба за регистрация, аз при първа възможност я преглеждам и одобрявам, след което майката си има собствен панел, през който качва своите продукти и попълва необходимата информация – включително условия за пазаруване и подобни. През същия този панел си следи поръчките и ги обработва – все едно има собствен онлайн магазин, но той е в една по-мащабна структура от много малки онлайн магазини на други творци.

Освен това – всички продукти са структурирани по категории, за удобство на клиента. Когато се отвори даден продукт – в дясно от снимката  пише кой е продавача, и на името може да се кликне, за да се види пак тази страница, за която писах по-горе. Т.е. клиентът има информация от кого купува продукта и директна връзка с него, и то на различни места.

Сайтът е съвсем нов и въпреки това за кратко време се вижда, че започва да се развива с бързи темпове. Какво бихте посъветвали както клиентите, така и самите творци за работата с него, за да може да продължи да функционира и занапред така успешно и поддръжката му да не бъде затруднена ?

Бих посъветвала творците да спазват на първо място добрия тон на комуникация с клиента, да следят кога продуктите ги нямат налични, да обработват правилно поръчките си. Относно потребителите – бих ги помолила да бъдат търпеливи. Тук не говорим за бизнес компании, които отварят онлайн магазини с единствената цел за огромна печалба. Тук говорим за хора, които имат съвсем друг тип основно задължение – да се грижат за друг човек. Понякога, ако този друг човек не се чувства добре – те не могат да си позволят да седнат пред компютъра, за да ви отговорят. Независимо колко силно го желаят! Когато купувате подарък от такива хора – купувате нещо много повече от предмет. Купувате единствените му свободни часове от седмицата, купувате надеждата му за по-голяма финансова независимост, купувате любовта на твореца. И всичко това на наистина ниска цена. С единственото условие, че нещата може да се случат малко по-бавно. Просто се подгответе навреме – ако желаете подаръци за даден празник, и искате да сте част от каузата – поръчайте по-отрано. Или, ако ще поръчвате нещо, което ще се изработи персонално за вас – отново, застраховайте се времево.

Самият сайт е направен за улеснение, така че да може продуктите да бъдат подредени по категории. Това значи ли, че дейността в групата ще продължава да се развива и само желаещите ще си създадат профил в създадения от Вас сайт?

Точно така. Както казах – заслугите за групата са чужди, не мои. Аз се намесих там, за което се извиних, и се извинявам отново. Всеки, който желае – може да се регистрира, но дейността на групата е нещо друго. Единственото общо между двете е, че, ако не беше групата – нямаше да ми хрумне идеята, нито щях така лесно да намеря желаещи да се регистрират и да продават безплатно в сайта. Благодаря на админите за подкрепата, които ми оказаха. Към момента съм безумно щастлива колко регистрации има от творци, и тенденцията е да са още повече.

В сайта е стартирана коледна кампания, така че предполагам, че вече клиентите ще могат да заявят поръчки за коледните празници?

Да, това е идеята. Коледа наближава, хората още от ноември се подготвят за нея – и сайтът тук не трябва да изостава. Затова и аз толкова бързах – да сме готови за този „сезон“, да не изпуснат творците възможността да спечелят някакви средства преди празниците, а и съм сигурна, че много потребители ще намерят страхотни подаръци в сайта!

Поставяте ли си някакви краткосрочни/дългосрочни цели относно развиването на сайта?

Краткосрочни със сигурност – да има достатъчно регистрирани творци, за да може да има богат асортимент от продукти – клиентите търсят разнообразие и съм сигурна, че тук ще могат да го намерят. Разбира се, най-искреното ми и изначално желание е тези хора да могат да припечелят допълнително едни напълно заслужени средства. Дългосрочни? Не мога да кажа, нека минат няколко месеца. Надежди имам много.

 

 

И в групата, и в сайта се усещат страхотна енергия, разбирателство, взаимност. Всеки един нов член и последовател на тази Човешка идея- без значение дали ще бъде купувач или творец, допринася тя да се популяризира повече и да внесе вяра, доброта, надежда. Защото доброто наистина може да бъде заразно. 

Вижте още

100 млн. лв. ще поощряват началното развитие на компаниите

ivan

Теленор изпревари Мтел, Виваком повишава дела си на мобилния пазар

ivan

Влизаме в чакалнята на Еврозоната след една година

ivan

Напишете коментар