Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Предай доброто нататък- Купи подарък от майка на дете с увреждане

Всеки един ръчно изработен подарък е изготвен с много положителна енергия, вложени са мисъл, желание, сърце. Няма по- приятна емоция от това да подариш/получиш уникат- подарък, изработен с ръце, който няма как да се дублира по същия начин още веднъж.

Фейсбук групата ,,Купи подарък от майка на дете с увреждане”, която е създадена от Ина Маринова, е един чудесен пример за Човешка идея, която вдъхновява и зарежда- както творците, така и хората, решили да си закупят артикули от тях. В групата вече членуват повече от 30 000 души, сред които и много майки на деца с увреждания, които са открили своя начин, по който да се чувстват по- значими, полезни, а именно- като създават магия с ръцете си.

Ръчно изработени картички, бижута /създадени чрез най- различни техники/, декорации, кулинарни изкушения, коледни идеи, плетива, портрети.. това са само част от нещата, които дамите предлагат с много любов и желание.

Тъй като доброто е заразно, вече е създаден и работещ сайт, в който всяка майка- творец може да качва артикулите, които изработва. Под всеки качен ръчно изработен подарък, ще бъде посочен създателят му, както и неговата история.

Петя Колева е дамата, която поема изцяло разходите и работата по създаването на самия сайт, като не желае да печели от него, а цели да го развие, за да бъде в помощ на силните дами, които не се отказват и въпреки всичко, създават Любов.

 

Срещаме се с Петя, за да ни разкаже повече за сайта и неговата основна мисия- да развие идеята на вече създадената група и да носи Добро.

 

Кога и как открихте фейсбук групата ,,Купи подарък от майка на дете с увреждане” ?

Фейсбук групата не е открита от мен, тя е открита от друга жена. Аз просто получих покана да се включа в нея като потребител, скоро след като беше създадена.

Разкажете малко за себе си – с какво се занимавате, как се роди идеята Ви за създаването на благотворителния проект, а именно сайтът ?

Казвам се Петя Колева и съм уеб дизайнер. Управлявам собствен бизнес под търговското име MySuper.Site от няколко години. От още повече години правя сайтове, имам достатъчно изработени такива, за да кажа, че имам достатъчен опит в областта. Моето дете също е дете с увреждане (с много ниско зрение е), за щастие увреждането й не налага чужда помощ и като цяло се развива като всяко дете на нейната възраст. И все пак проблемът изобщо не е малък, за момента е нерешим – и имам някаква представа какво е да си „майка на дете с увреждане“. Малко, след като ме приеха в групата ми хрумна идеята да направя сайт за тези жени. Учудих се какви красиви неща правят – много от тях са дори бутикови изпълнения, които, ако си закупите от голям и лъскав магазин ще струват доста пари. Все пак не прибързах, изчаках няколко дни, за да се затвърди тази идея в главата ми. После – писах на майките дали биха имали интерес да се включат. Знам, че преди имаше подобен проект, даже с публични награди и доста събрани средства за целите на изготвянето му. Учудих се, че към момента е недействащ. Въпросът ми събра страшно много отговори, до един позитивни – и това беше всичко, което ми трябваше.

Колко време Ви отне подготовката и създаването на самия сайт?

Сайтът все още не е напълно разработен, т.е. предстоят някои фини настройки, но те не пречат на това да има майки, които да се регистрират и потребители, които да купуват. От идеята до този етап ми трябваха 2 седмици. Не претендирам за нещо гениално като дизайн, по-скоро за нещо, което работи и което много от потребителите споделиха, че намират за лесно за употреба. А това е сред най-важните обратни връзки – дали крайният потребител може да работи с продукта, или не. Може визията да е магична, но клиентът трудно да достига до поръчка – и тогава всичко се обезсмисля.

Споделихте, че Вие ще поддържате сайта абсолютно безвъзмездно. Откъде ще получите финансиране и имате ли нужда от дарителски кампании?

Финансирането до момента е 100% мое. Нека уточня, че за нито една регистрация и за нито една продажба през сайта не взимам пари. Нито стотинка. През тези 2 седмици съм поела по-малко бизнес проекти, за да имам време за този, т.е. отказала съм се от някои доходи, за да мога да се справя. Няма да е сериозно да поема сайтове, за които клиентите ще ми платят, а аз да ги забавя в изработката. Като цяло – сайтът няма много консумативи – домейн и хостинг са задължителни, сега ги плащам аз. Тук по-големият ресурс е времето ми и знанията ми, ако трябваше да се плати на някой да го направи – вече щеше да е необходимо истинско финансиране. Мисля, че скоро ще трябва да се ползва по-различен план за хостинга, тъй като само последните 2 дни имаше доста трафик – трябва да сме подготвени за засилено потребление, а това изисква по-качествена и добра услуга. Относно поддръжката – тя изисква най-вече време. Аз не разполагам особено с такова, но – и майките доста помагат. Най-важното е всеки творец да свикне да работи с панела си, да управлява продуктите си и поръчките си. До момента смея да кажа, че се справят прекрасно и съм им благодарна, че и те приеха така присърце идеята.

Относно дарителски кампании – честно казано не ми беше минавало през ума. Някои в групата го споменаха и чак тогава се замислих. Не е лошо като идея, защото, както казах – хостингът ще трябва да се смени, планирам да върви реклама и още неща, та със сигурност е нещо, върху което ще помисля. Най-малкото да се „издържа“ сам, нямам цели за печалба от този проект.

Как всъщност ще се реализират поръчките чрез сайта? Може ли да разкажете повече – как отделните творци ще качват своите артикули, клиентите ще имат ли информация от кого точно купуват ръчно изработените продукти

Всяка майка има собствена страница в сайта. Има бутон „Майки“ – като кликнете на него се зареждат всички профили. Във всеки профил има информация за контакт с твореца, бутон за запитване и бутон за чат, списък с всички негови продукти, даже и последователи (подобно на социалните мрежи). Има и бутон „За мен“, който съветвам майките да попълват с информация за себе си. Нека уточня, че в никакъв случай не търсим съжаление! Търсим единствено прозрачност. До момента всяка една регистрация се одобрява ръчно от мен, след направена проверка в групата (същата, в която аз съм потребител) „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ по имената тази жена каква информация е дала за себе си и детето си. На кратко – пуска се молба за регистрация, аз при първа възможност я преглеждам и одобрявам, след което майката си има собствен панел, през който качва своите продукти и попълва необходимата информация – включително условия за пазаруване и подобни. През същия този панел си следи поръчките и ги обработва – все едно има собствен онлайн магазин, но той е в една по-мащабна структура от много малки онлайн магазини на други творци.

Освен това – всички продукти са структурирани по категории, за удобство на клиента. Когато се отвори даден продукт – в дясно от снимката  пише кой е продавача, и на името може да се кликне, за да се види пак тази страница, за която писах по-горе. Т.е. клиентът има информация от кого купува продукта и директна връзка с него, и то на различни места.

Сайтът е съвсем нов и въпреки това за кратко време се вижда, че започва да се развива с бързи темпове. Какво бихте посъветвали както клиентите, така и самите творци за работата с него, за да може да продължи да функционира и занапред така успешно и поддръжката му да не бъде затруднена ?

Бих посъветвала творците да спазват на първо място добрия тон на комуникация с клиента, да следят кога продуктите ги нямат налични, да обработват правилно поръчките си. Относно потребителите – бих ги помолила да бъдат търпеливи. Тук не говорим за бизнес компании, които отварят онлайн магазини с единствената цел за огромна печалба. Тук говорим за хора, които имат съвсем друг тип основно задължение – да се грижат за друг човек. Понякога, ако този друг човек не се чувства добре – те не могат да си позволят да седнат пред компютъра, за да ви отговорят. Независимо колко силно го желаят! Когато купувате подарък от такива хора – купувате нещо много повече от предмет. Купувате единствените му свободни часове от седмицата, купувате надеждата му за по-голяма финансова независимост, купувате любовта на твореца. И всичко това на наистина ниска цена. С единственото условие, че нещата може да се случат малко по-бавно. Просто се подгответе навреме – ако желаете подаръци за даден празник, и искате да сте част от каузата – поръчайте по-отрано. Или, ако ще поръчвате нещо, което ще се изработи персонално за вас – отново, застраховайте се времево.

Самият сайт е направен за улеснение, така че да може продуктите да бъдат подредени по категории. Това значи ли, че дейността в групата ще продължава да се развива и само желаещите ще си създадат профил в създадения от Вас сайт?

Точно така. Както казах – заслугите за групата са чужди, не мои. Аз се намесих там, за което се извиних, и се извинявам отново. Всеки, който желае – може да се регистрира, но дейността на групата е нещо друго. Единственото общо между двете е, че, ако не беше групата – нямаше да ми хрумне идеята, нито щях така лесно да намеря желаещи да се регистрират и да продават безплатно в сайта. Благодаря на админите за подкрепата, които ми оказаха. Към момента съм безумно щастлива колко регистрации има от творци, и тенденцията е да са още повече.

В сайта е стартирана коледна кампания, така че предполагам, че вече клиентите ще могат да заявят поръчки за коледните празници?

Да, това е идеята. Коледа наближава, хората още от ноември се подготвят за нея – и сайтът тук не трябва да изостава. Затова и аз толкова бързах – да сме готови за този „сезон“, да не изпуснат творците възможността да спечелят някакви средства преди празниците, а и съм сигурна, че много потребители ще намерят страхотни подаръци в сайта!

Поставяте ли си някакви краткосрочни/дългосрочни цели относно развиването на сайта?

Краткосрочни със сигурност – да има достатъчно регистрирани творци, за да може да има богат асортимент от продукти – клиентите търсят разнообразие и съм сигурна, че тук ще могат да го намерят. Разбира се, най-искреното ми и изначално желание е тези хора да могат да припечелят допълнително едни напълно заслужени средства. Дългосрочни? Не мога да кажа, нека минат няколко месеца. Надежди имам много.

 

 

И в групата, и в сайта се усещат страхотна енергия, разбирателство, взаимност. Всеки един нов член и последовател на тази Човешка идея- без значение дали ще бъде купувач или творец, допринася тя да се популяризира повече и да внесе вяра, доброта, надежда. Защото доброто наистина може да бъде заразно. 

Вижте още

Големите градове – основен фактор в жилищния пазар в България

admin

Коронавирусът засегна и световните борси

leni

Високотехнологични китайски компании в може да участват в София тех парк

ivan

Напишете коментар