Invest Build Media
Имоти и строителство

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн видеоконференция, организирана от зам.-председателя на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Искра Михайлова на тема: „Вълната от саниране – пътят към неутрално въглеродна Европа“. Тези пари се планира да се използват от Плана за възстановяване на ЕС към нова програма за саниране на сградите.

Парите ще се използват не само за саниране на частни сгради, но и в публични и бизнес сгради. Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради, посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев добави, че освен санирането, трябва да се приложат и други мерки за постигането на ефективна енергийна ефективност. Той даде за пример поставянето на фотоволтаични системи на покривите на сградите, хидропомпи и др. решения. Освен това може да се използват и нови технологии като поставянето на термопомпи.

282 млн. лева ще бъдат насочени за енергийно обновяване на промишлени сгради. Предвиден е и четвърти компонент – мерки за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление с бюджет 452 млн. лева.

Новата програма за енергийна ефективност ще започне от 2021 г. и ще включва не само изолация, дограма и подмяна на топлоизолация на покриви, но и възобновяеми източници на енергия като соларните панели, фотоволтаиците и др., каза преди дни и строителният министър Петя Аврамова.

Първата програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на започнатите дейности. Въпреки огромният ресурс има около 3000 сгради, с които е сключен договор за саниране, но все още чакат започване на дейностите.

Вижте още

Лиляна Павлова: Градим инфраструктурата, защото е важна за държавата

admin

Махат оградите от целия площад „Славейков“

ivan

Заповеди на кмета на Младост за спиране на строежи били незаконни

ivan

Напишете коментар