Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как пандемията в световен мащаб ще повлияе на тенденциите в интериорния дизайн?

Домовете ни изиграха ключова роля по време на коронавирусната криза, тъй като основно прекарваме времето си вкъщи- дори в някои случаи- изцяло работейки от дома.

Вече домът не е просто място за почивка на уморените ни глави в края на дългия ден, той се превърна в импровизиран офис, фитнес и дори класна стая.

Тъй като много различни дейности се извършват под един покрив, тесните апартаменти и семейните къщи са принудени да се адаптират към новата функционалност и начинът, по който гледаме на тези пространства, също се променя.

 

„Освен очевидния момент, че трябва да отделим място за работа от вкъщи, трябваше да се опитаме да намерим начини да създадем стаи, където работата не присъства – сложно, когато масичката за кафе беше новото бюро“, обяснява Кейт Уотсън-Смит, основател на интериорния блог Mad About The House и автор на 101 отговора за интериорния дизайн .

Въпреки че строгите мерки за престой у дома постепенно се премахнаха в повечето държави, последните няколко месеца промениха начина, по който колективно разбираме концепцията за дома и е вероятно те да окажат влияние и върху това как проектираме домовете си в бъдеще.

От необходимостта от обособени зони с различен декор, които да спомогнат за създаването на разграничение между работа и игра, до материали, които лесно се поддържат чисти и смекчават разпространението на болести, бъдещето на интериорния дизайн изглежда отразява свят, който завинаги е променен от Коронавирусът.

Гъвкави пространства

Последните няколко месеца ни научиха, че домовете ни не само трябва да изглеждат добре, но и да имат способността да се трансформират от по-социални пространства, до продуктивни домашни офиси и среди за домашно обучение.

(Getty Images / iStockphotoВъпреки облекчаването на мерките, много фирми обмислят да позволят на служителите си да работят от вкъщи и в бъдеще, включително Twitter, който наскоро обяви, че ще позволи на част от работната си сила да продължи да го прави “ завинаги “, ако реши.

И така, кой е най-добрият начин да се уверите, че една стая може да се използва за различни занимания и да ни е максимално удобна? Луси Сейнт Джордж, съосновател на emware за домашен софтуер Rockett St George , казва, че ключът е да работите с това, което имате, и да се възползвате максимално от всеки сантиметър пространство във вашия дом. Така гарантирате, че домът ви е едновременно шик и организиран, и може да осигури на всеки от членовете на семейството удобство и сигурност, че ще имат кътче, в което да се отдадат на личните ангажименти на спокойствие.

Джъстин наскоро построи градинско студио, за да създаде определено офис пространство (Джъстин Коукли)

Що се отнася до съхранението, има толкова много опции спрямо всички ценови диапазони. Например, местата за сядане със скрито място за съхранение са чудесен начин да добавите повече място в дома си, а разгъващите се работни маси или рафтове за стълби с вградени бюра осигуряват удобно, спестяващо пространство решение, което може да бъде оформено така, че да се слее с останалата част от дома ви.

Домът е там, където е хигиената

(Getty Images / iStockphoto

По време на пандемията хигиената е на преден план в съзнанието на всички и това е нещо, което Кели Хопън, интериорен дизайнер , прогнозира, че ще стане приоритет за хората при проектирането на домовете им.

Това, според нея, ще донесе много интересни промени в домовете ни, включително преминаване към устойчиви на микроби материали, интелигентни технологии и лесни за почистване твърди повърхности.

„Трябва да се научим да живеем заедно с този вирус и затова мисля, че ще продължим да търсим начини да направим домовете ни по-санирани и лесни за почистване. Независимо дали става дума за големи промени като използването на материали с антибактериални свойства или повърхности, които се почистват лесно „, обяснява тя и добавя, че хората вероятно ще включват и по-стилни кошчета и луксозни контейнери за дезинфекция на ръце в домовете си.

Забавления у дома

(Гети Имиджис

Предвид ограничените социални контакти, хората ще се стремят да създадат жизнена среда в домовете си, благодарение на която ще могат да се забавляват от вкъщи. Това може да включва нова техника, уютни зони за сядане, декорации, парти аксесоари, затворени барове.

Силата на цвета

(Getty Images / iStockphoto

Много експерти прогнозират, че хората са започнали да разглеждат по-отблизо домовете си и ще се опитат да ги направят все по- уютни и цветни, зареждащи с настроение.

Линдси Гуджър, основател на бутик за домашни съдове Rose & Grey, споделя, че е важно да създадем пространства, които да ни осигурят онова, от което се нуждаем като личности. Независимо дали това са успокояващи стаи с неутрални тонове и много естествени материали, които помагат за релаксация, или светли и проветриви места, които вдъхновяват.

Ако искате да създадете пространство, което да носи спокойствие и да насърчава ясното мислене, Джъстин Коукли, интериорен дизайнер и стилист, препоръчва да изберете приглушена цветова схема и преминаване към минимализъм, който няма да затрупа съзнанието.

„Подобно на ново нанасяне на червено червило, цветът на стените ни има силата да промени начина, по който се чувстваме„, казва говорител на дизайнерската компания за боя Lick . „Пандемията беше много тежка и в резултат на това забелязахме все повече хора да избират по-ярки цветове, като жълто и синьо, за да повдигнат настроението си у дома. Удивително е какво може да направи един ярък цвят. „

Грижа за растения

(Getty Images / iStockphoto

„По време на пандемията забелязахме нова грижа за живота на растенията“, казва Шийна Мърфи, основател на студио за интериорен дизайн Nune . „Растенията оказват огромно въздействие в една стая и това как се чувстваме и тъй като толкова много хора прекарват повече време вкъщи, се полагат допълнителни грижи за тях и започват да се оценяват много повече..“

В момент на такава несигурност все повече хора започват да се доближават до природата.

 

Вижте още

Отново работи единственият по рода си на Балканите часовник с кукли

leni

Обсъждат проект за възстановяване на басейна Мария Луиза

ivan

Три проекта за небостъргачи в София поставени на пауза

admin

Напишете коментар