Invest Build Media
Туризъм и Екология

Българин строи туристически комплекс на о. Занзибар

Предприемачът Калоян Георгиев строи туристически комплекс на о. Занзибар. Планира да е до 150 къщи в местен стил върху терен приблизително 100 дка. До края на тази година се очаква да са готови първите 15 къщи, а до края на следващата – комплексът да бъде завършен. За проекта съобщи самият Георгиев на презентация за Занзибар като туристическа дестинация в София.

Той и партньорите му от туроператора „Карта холидей“ организират чартърен полет от България до Занзибар през втората десетдневка на февруари 2021 г. Туристите ще бъдат настанени и в други обекти на острова.

Бутиков туризъм

„Хотелите в Занзибар са бутикови и малки, така че, ако направим 150 къщи, ще сме едни от големите“, казва Георгиев. Според статистики от 2018 г. на острова, който е част от Танзания, но има автономност, са регистрирани около 500 места за настаняване с около 8500 легла. Повечето са в средния ценови сегмент, така че новите проекти са фокусирани предимно в луксозния. Правителството цели Занзибар да стане водеща туристическа дестинация на източното крайбрежие на Африка към Индийския океан, за да насърчи местната икономика. Сега работи, за да увеличи броя на хотелите и туристическите услуги висок клас, пише през януари тази година еturbonews.com.

По-голямата част от туристите, които посещават острова, са два основни типа – парти туристи, предимно в 20-те си години, и луксозни туристи в зряла възраст, които почиват след сафари. „Опитваме се да развием междинна категория – физически и социално активни и успешни хора между 30 и 50 години, поколенията, които в момента случват нещата и създават иновациите. Те не са милиардери, но не са и backpack-ъри (туристи с раници). Не са и хора, които биха отишли в типичния Hyatt. Обикновено търсят нещо различно“, обяснява предприемачът.

SAS моделът

Калоян Георгиев пояснява, че туристическият комплекс е негов lifestyle проект с идеята да привлича хора със сходна нагласа на мислене. Ще бъде пилотен по концепцията SAS (Sports Arts Science), разработена от бизнесмена. Целта е мястото да развива различни спортове като сърф, кайт, jungle gym, кросфит, бокс, тенис и др. „Спортът зарежда и прави хората по-продуктивни“, казва Георгиев, който е бивш волейболист и настоящ кайт сърфист. Артистичната част ще се изразява в африкански вечери, танци, артисти, джаз музика. Science частта той вижда като събиране на хора, които да дискутират визионерски теми от типа на бъдещето на професиите в контекста на развитието на изкуствения интелект. Привличане като лектори на индустриални лидери. Или като практически демонстрации как работят различни неща и как човек може да си ги направи сам.

„Ако концепцията SAS сработи, ще искам да я мултиплицирам и на още места“, казва Георгиев. Първоначално я е разработил за друга локация – остров между Шри Ланка и Малдивите, но там сделката за земята се е забавила и междувременно се е отворила възможност в Занзибар.

Възможностите на кризата

Семейството на Георгиев и техни приятели заминали за почивка на острова в Индийския океан в началото на март, но заради пандемията полетите спрели и това ги закотвило там. „Първите си дойдоха след шест месеца, ние идваме след осем, а някои нямат и желание засега да се връщат“, каза той. Целогодишно в Занзибар е 30 градуса, няма грип, няма COVID-19. Дъждовни са май и ноември. Цените са сходни с българските.

Притиснати от обстоятелствата, българите сменили хотела с комплекс от няколко къщи под наем, осигурили интернет връзка и организирали споделено работно пространство. После купили 10 дка терен с излаз на плажа, построили къща с пет спални, отворили кайт училище, което според Георгиев е най-доброто като екипировка и като инструктор на острова. В момента предприемачът финализира сделката за останалата част от земята до 100 дка. Договарянето е приключило, тече дю дилиджънс.

Източник: Капитал

Вижте още

Повече от 100 хил. туристи посетили Рилските езера

admin

Контрол и проверка: СОС обявява завишен надзор в градския транспорт

Откриха напълно запазен снек бар в Помпей от 79 година

Напишете коментар