Invest Build Media
Без категория

Има ли списък със застрашени професии, които може да изчезнат до 2030г.?

Нови професии се появяват почти всеки ден, а някои от вече утвърдените такива губят своята актуалност или се трансформират в нещо съвсем ново. 

Все по- често се появяват конспиративни статии, мнения на различни хора в социалните платформи и дори виждаме създадени списъци на професии, които скоро може да изчезнат. Спрямо тях, ето кои застрашени професии откроихме:

Копирайтър, редактор на списания, журналист, коректор

Счита се, че тези функции ще се изпълняват от компютърни програми. Например Bloomberg е заменил някои от своите новинарски екипи с програма, която пише стокови новини по-бързо от човешките журналисти.  А списание Forbes вече използва услугите на роботизирани журналисти, за да създава и проверява годишни отчети, а в мрежата Big Ten роботите бързо пишат и публикуват последните спортни новини. 

Журналистиката на авторите, близка до фантастиката или киното, ще може да устои на изкуствения интелект. Същото е и с коректорите. Вече обикновеният Word умее да проверява текстовете за грамотност и програмите за търсене търсят снимки не по-лоши от редактора на компилация.

И все пак- мислите ли, че роботите и дигитализацията биха заменили изцяло тези сериозни и важни професии?

fs

Туристически агент, мениджър на кредити, касиер в банка

По данни, почти всички банкови транзакции вече могат да се извършват онлайн, а пари могат да се получават от банкомат. Дори днес банковите служители са необходими само за обслужване на хора, които не са успели да се адаптират към новите технологии. Същото е и с туристическите агенти.

Можете да си купите билет, да резервирате хотелска стая сами. С течение на времето туристическите агенти ще обслужват само елитни клиенти, при които индивидуалният подход е от особена стойност. Още днес можете да кандидатствате за заем онлайн и в бъдеще веднага ще получите банково решение, докато компютърът ще проверява компютъра срещу бази данни за надеждността на клиента.

Въпреки модернизацията, все повече хора търсят сигурност и не биха се доверили на пълната дигитализация, за да теглят кредит или да са сигурни в истинността на въпросните транзакции.

Лекари, фармацевти 

Можете ли да си представите бъдеще без лекари? Според доста конспирации и мнения, медицината се развива бързо и постепенно роботизацията на тази професия ще набира такава скорост, че няма да са нужни медици.  През последните 5 години роботите са извършили хиляди сложни операции.

Водещи клиники практикуват „дистанционни“ операции, при които хирургът контролира действията на робота, намирайки се в друг ъгъл на земното кълбо. В близко бъдеще всякакви операции ще се извършват от роботи. Те също така ще провеждат посещения на пациенти, ще ги диагностицират, ще правят ваксинации и ще водят медицински записи.

Фармацевти и фармацевти също няма да са необходими. Вече днес можете да си купите лекарство в интернет или в аптека, без да се консултирате с фармацевт. След 2020 г. търсенето на тези специалисти ще бъде много ниско. Те са необходими само за осигуряване на хора с лекарства при спешни случаи или за подпомагане на хора, които не могат да се грижат за себе си.

Дали това ще бъде в полза на обществото или грешките от страна на програмираните роботи няма да закъснеят?

Адвокати, нотариуси, агенти за недвижими имоти, преводачи

В списъкът на застрашените професии влизат и юрисконсулт и нотариус, тъй като юридически съвети могат да бъдат получени в Интернет. Един човек може да съветва онлайн клиенти от всяка точка на света, за какво са нужни стотици нотариални бюра? И можете да проверите документи в бази данни.

И въпреки всичко- за самите консултации няма как да не бъдат искани пари, нито някой да успее сам да реши личния си казус чрез интернет, без помощ на професионалист.

Броят на преводачите ще бъде намален – ще останат само висококвалифицирани специалисти, занимаващи се със сложни или литературни преводи.

Колкото и да е странно, системните администратори са сред ненужните професии в бъдеще. Изкуственият интелект ще може бързо и невидимо за потребителя да елиминира системните откази. Системните администратори, с които сме свикнали, ще бъдат заменени от програми и специалисти по тяхната конфигурация.

Работата на агентите за недвижими имоти в близко бъдеще също ще започне да се извършва от роботи. Освен това агентът ще бъде обикновена програма, инсталирана на вашия смартфон. 

И след 10-15 години дори присъствието на човешки агент вече няма да бъде задължително при оглед на недвижими имоти. Програмата ще отговори самостоятелно на вашите въпроси и, ако е необходимо, дори ще отвори заключената врата на проверената стая.

Просто трябва да инсталирате ключалка върху нея, която се отваря автоматично при получаване на сигнал през интернет.

Вижте още

Думата на 2020 г. е…

От петък вечер влизат в сила новите мерки

Офис Старс Груп в сграда „Гудлайн“, София – „Каше ателие“

Напишете коментар