Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

При онлайн пазаруването най-рискови са игровите конзоли, велосипедите и дрехите

Дните преди Коледа и Нова година са едни от най-успешните за хващане на лапни-шарани, които да бъдат измамени при онлайн пазаруване. Рискът през тази година е още по-голям, тъй като повече хора ще предпочетат да търсят подаръци за близките си онлайн вместо във физически магазини.

Най-много измами стават при покупка на игрови конзоли, велосипеди и дрехи, предупреждават от британската телевизия “BBC”. Сред честите измами са и тези с домашни потреби и покупки тип “направи си сам”. Най-застрашената от фалшиви сделки възрастова група е на хората от 25 до 34 години, тъй като те пазаруват най-често онлайн.

Платформите на социалните мрежи, онлайн пазарите и уеб сайтовете за търгове са все по-използвани от престъпници, които мамят потенциалните клиенти. Най-често измамниците искат предплащане за продукт, който така и не доставят. Плащането в тези случаи не става чрез защитена система за пазаруване с карта или онлайн система, а най-често с банков превод, който след като е нареден от потребителя трудно може да бъде оспорен.

Друга схема, по която измамници точат парите на хората, е чрез реклами на евтини стоки и примамливи оферти, които на пръв поглед са публикувани от легитимен търговец, но реално зад тях стоят престъпници, които събират лични данни.

 

Източник: Труд

Вижте още

200 млн. лева инвестиции влязоха в автомобилостроенето през 2018 г.

ivan

София е европейската столица с най-ниски разходи за работно място

ivan

Цените на жилищата в Пловдив стават все по-високи, доближават цените в София

leni

Напишете коментар