Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

При онлайн пазаруването най-рискови са игровите конзоли, велосипедите и дрехите

Дните преди Коледа и Нова година са едни от най-успешните за хващане на лапни-шарани, които да бъдат измамени при онлайн пазаруване. Рискът през тази година е още по-голям, тъй като повече хора ще предпочетат да търсят подаръци за близките си онлайн вместо във физически магазини.

Най-много измами стават при покупка на игрови конзоли, велосипеди и дрехи, предупреждават от британската телевизия “BBC”. Сред честите измами са и тези с домашни потреби и покупки тип “направи си сам”. Най-застрашената от фалшиви сделки възрастова група е на хората от 25 до 34 години, тъй като те пазаруват най-често онлайн.

Платформите на социалните мрежи, онлайн пазарите и уеб сайтовете за търгове са все по-използвани от престъпници, които мамят потенциалните клиенти. Най-често измамниците искат предплащане за продукт, който така и не доставят. Плащането в тези случаи не става чрез защитена система за пазаруване с карта или онлайн система, а най-често с банков превод, който след като е нареден от потребителя трудно може да бъде оспорен.

Друга схема, по която измамници точат парите на хората, е чрез реклами на евтини стоки и примамливи оферти, които на пръв поглед са публикувани от легитимен търговец, но реално зад тях стоят престъпници, които събират лични данни.

 

Източник: Труд

Вижте още

Еврокомисията глобява БЕХ със 77 млн. евро заради монополно положение при газа

ivan

100 проекта търсят финансиране по проект „Красива България“

ivan

Нов пик на емигрантските помощи за роднини в България през януари

ivan

Напишете коментар