Invest Build Media
Имоти и строителство

„Артекс“ продължава да строи небостъргача “Златен век” в “Лозенец”

Разрешението за строеж на сградата “Златен век” в столичния квартал “Лозенец” е валидно до 2028 г. Така Административният съд в София слага точка на един дебат, като се произнесе по дело, което “Артекс” води срещу заповед на началника на ДНСК от 15 април 2019 г. Тогава бе спрян строежът на небостъргача.

Основният аргумент на съда е, че заповедта е издадена без каквото и да е фактическо основание, защото “няма никакво отклонение от строителните книжа”.

Според мотивите на съда административният орган (ДНСК – б.р.) е нарушил и основния принцип в правото – принципа на истинността.

Строителният контрол е осъден да плати 2562 лв. разноски по делото.

За да стигне до своето решение, съдия Галин Несторов се позовава на практиката на Върховния административен съд (ВАС). Според нея “десетгодишният срок на издаденото разрешение за строеж следва да изтече едва през 2028 г.”

От решението на административният съд, което е от 6 ноември, става ясно, че по делото са направени двойни и тройни съдебно-технически експертизи. Те са били оспорени от ДНСК. Според строителния контрол, за да се даде отговор на поставените въпроси, “се изисква извършване на статистически изчисления, кофражен и армировъчен план, с каквито вещите лица не са разполагали”.

Източник: 24 часа

Вижте още

Стартира сериозен ремонт на Аспаруховия мост във Варна

ivan

Правителството отпусна още близо 150 млн. лв. за храмове и инфраструктура

ivan

Лиляна Павлова даде начало на строежа на язовир „Луда Яна“

admin

Напишете коментар