Invest Build Media
Имоти и строителство

Международният технически панаир бе открит за 72-ри път в Пловдив

Седемдесет и второто издание на Международния технически панаир бе официално открито в Пловдив от председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. На събитието присъстваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, народни представители, пловдивският митрополит Николай.

„За мен това е признание за ключовата роля на бизнеса, като двигател на икономическото развитие и създаването на работни места. Превръщането на най-старото търговско изложение у нас в демонстрационен център на високи технологии и нови видове бизнес е важна крачка за насърчаването на българските производители да развиват своя иновационен потенциал“, каза по време на откриването Божидар Данев.

Той добави, че българската икономика изостава съществено от икономиките на останалите европейски страни по отношение на високите технологии и иновациите, но поясни, че страната има висок потенциал за развитието им, а българските традиции в машиностроенето и роботиката вече осезаемо възвръщат позициите си на международните пазари.

Страна партньор на „Есен 2016“ в Пловдив за втори път е Чешката Република. За първи път търговският обмен между двете страни през 2015 г. е  надминал един милиард евро, каза чешкият посланик у нас Душан Щраух. Чешкият износ към нашата страна възлиза на 730 милиона евро, а българският експорт към Чехия е 300 милиона евро.

За първи път по време на Есенния технически панаир се организират изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех“, Смарт палата, Стартъп зона (за млади предприемачи и изобретатели), Тунинг зона, Караван салон и секция за агротехника.

Иновациите са основен акцент на единадесетте специализирани изложби в рамките на Есенния панаир. Над 600 водещи компании от 33 държави демонстрират изделия и услуги от областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, роботиката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.

Международният технически панаир в Пловдив продължава до 1 октомври.

plovdiv-fair-02

Вижте още

Изграждат нов музей до Статуята на свободата в Ню Йорк

admin

85 млн. лева са отпуснати за реконструкция на основен булевард във Варна

ivan

Кораб за маркиране на Дунав строят във Варна

ivan

Напишете коментар