Invest Build Media
Туризъм и Екология

Българските пенсионери пътуват два пъти по-малко от европейските

В България делът на пенсионерите сред туристите е едва 10 на сто, докато средно в ЕС е 20 процента. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, представени днес от Европейската комисия.

Две трети от почиващите в България пенсионери са българи, а 30 на сто са чужденците. Пенсионерите туристи в България осигуряват шест процента от приходите в сектора. През 2014 г. те са донесли 35,6 милиона евро на туристическата индустрия в нашата страна. Това представлява средно по 21 евро разноски за възрастните туристи дневно – с 13,6 на сто по-малко, отколкото отделят останалите почиващи.

Най-голям дял сред туристите в ЕС имат възрастните хора, които посещават Франция, Кипър, Чехия, Гърция, Швеция, Ирландия и Португалия – около една четвърт. Статистиката показва, че пенсионерите предпочитат да ходят на почивка в собствената си страна. Те осигуряват в ЕС средно 16 на сто от приходите в областта на туризма, като през 2014 г. техният принос се изразява в 65,6 милиарда евро оборот. В ЕС пенсионерите туристи харчат по около 13 на сто по-малко от останалите потребители на туристически услуги.

Вижте още

Китайци искат да разглеждат замъка край Равадиново

ivan

Австрия забрани полетите до България

leni

Нови идеи за развитие на винено-кулинарния туризъм в Югозападна България

ivan

Напишете коментар