Invest Build Media
Туризъм и Екология

Мистерията на Пустото езеро – всичко в него умира

Алтай се нарича още „Страната на сините езера“, тъй като тук има повече от двадесет хиляди най-чисти езера. Но най-необичайното и мистериозно е Пустото езеро. Външно незабележимо и малко по размер (площ по-малка от два квадратни километра), то повече от другите заслужава внимание и изучаване.

Намира се в Западен Сибир на територията на Кузнецк Алатау. Това езеро е наречено пусто, но тъй като в него не живее нито един представител на флората и фауната: нито риба, нито земноводни, нито ракообразни, нито водорасли. Нито един представител на подводния свят не е в състояние да оцелее във водите на Пустото езеро.

Интересен факт

Около дузина малки реки се вливат в Пустото езеро и то е свързано чрез потоци със съседни езера, но рибите или доплуват тук, или умират. Учените многократно са се опитвали да населят езерото с непретенциозни риби (шаран, костур, щука) и водорасли. Но резултатът винаги е бил един и същ – рибата умира, а водораслите изгниват.

На това място не са възникнали технологични бедствия и природни бедствия. Никой от учените не може да обясни защо водата от езерото убива всички живи същества. Може би някой ден човечеството ще реши тази загадка.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още

Френските туристи се завръщат към България през лятото

ivan

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света

Любими български дестинации привличат за Великден

ivan

Напишете коментар