Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

БНБ прогнозира нарастване на лихвите по кредитите

След изтичането на направената заради пандемията отсрочка на заеми на фирми и граждани може да се очаква известно повишение на лихвите по заемите заради нарастване на лошите кредити и по-ниската склонност на банките да поемат риск. Това пише в изданието на БНБ “Икономически преглед”.

През първото тримесечие на 2021 г. лихвите по депозитите ще се запазят на сегашните много ниски нива, посочват от БНБ. За това ще допринася очакваният ръст на влоговете. От БНБ очакват хората и фирмите да трупат повече пари в банките като предпазна мярка в кризата. Наред с това от БНБ прогнозират забавяне на ръста на кредитирането през следващите месеци.

Влошената икономическа среда и несигурността относно продължителността на пандемията ще ограничава търсенето на кредити от фирми и граждани, посочват от БНБ. Факторите, които биха могли да ограничават предлагането на кредити, са свързани както с несигурната икономическа среда, така и с по-ниската склонност на банките да поемат риск, влошената платежоспособност на клиентите и по-високия риск, свързан с обезпеченията, пише в анализа.

Вижте още

Повече от 50 хиляди са заетите в автомобилната индустрия у нас

ivan

Отчитат спад в интереса на чужди инвеститори към български бизнес имоти

ivan

Булгаргаз съди Топлофикация София за 35 милиона лева дълг

ivan

Напишете коментар