Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

БНБ прогнозира нарастване на лихвите по кредитите

След изтичането на направената заради пандемията отсрочка на заеми на фирми и граждани може да се очаква известно повишение на лихвите по заемите заради нарастване на лошите кредити и по-ниската склонност на банките да поемат риск. Това пише в изданието на БНБ “Икономически преглед”.

През първото тримесечие на 2021 г. лихвите по депозитите ще се запазят на сегашните много ниски нива, посочват от БНБ. За това ще допринася очакваният ръст на влоговете. От БНБ очакват хората и фирмите да трупат повече пари в банките като предпазна мярка в кризата. Наред с това от БНБ прогнозират забавяне на ръста на кредитирането през следващите месеци.

Влошената икономическа среда и несигурността относно продължителността на пандемията ще ограничава търсенето на кредити от фирми и граждани, посочват от БНБ. Факторите, които биха могли да ограничават предлагането на кредити, са свързани както с несигурната икономическа среда, така и с по-ниската склонност на банките да поемат риск, влошената платежоспособност на клиентите и по-високия риск, свързан с обезпеченията, пише в анализа.

Вижте още

10 млн. лв. ще получат туроператори и туристически агенти

viktoria

Партията на Марешки е против отдаването на летище София на концесия

ivan

Нелегално ли е събирането на 4 лева за паркинг към един от плажовете ни?

viktoria

Напишете коментар