Invest Build Media
Туризъм и Екология

В Русия обявиха, че Booking.com злоупотребява с господстващото си положение

Руската федерална антимонополна служба постанови, че компанията за онлайн продажби на туристически услуги Booking.com злоупотребява с господстващото си положение на пазара. От държавния орган заявяват, че ако иска да продължи работата си на руския пазар, компанията трябва да изключи от договорите си клаузата, с която задължава хотелите да не предлагат своите оферти на по-ниска цена от тази в Booking.com по други канали, включително и на собствените си сайтове.

Като нарушения в договорите с глобалната онлайн туристически сайт са посочени още задълженията на хотелите и другите места за настаняване да ограничава предлагането на отделни пакети или услуги в различни канали от Booking.com. Според онлайн платформата обаче изискването да не се предлагат стаи при по-ниски цени, отколкото в сайта им, било, за да защити дейността им, защото при липсата на такова условие хотелите щели да продават по-евтино чрез собствените си сайтове, предвид, че не плащат комисиона и Booking.com да се ползва като безплатна рекламна площадка, но без да успее да реализира продажби.

Според представителите на хотелския бизнес в Русия обаче условието да се променят договорите ще помогне на туристическия сектор да реализира услуги и да провежда собствена маркетингова политика, без да става зависим от посредническа фирма. Към момента близо 70 на сто от резервациите за хотели в Руската федерация се извършват чрез платформата на Booking.com. Ако клаузата от договорите падне обаче се очаква този пазарен дял да се свие, твърдят експертите.

Само преди дни писмо с искане за промяна на условията по общите договори с Booking.com. изпратиха и от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен и пълноправен член за България. Желанието на Booking.com да прихваща и чете комуникацията между хотелите, включени в платформата и техните клиенти е намеса в частната и бизнес сферата както на хотела, така и на госта, се казваше в писмото на ХОТРЕК. От Европейската асоциация също обвиниха Booking.com, че злоупотребява с пазарната си сила.

Вижте още

Отмениха стотици полети от и за София

leni

Четири съвета за невероятна почивка

leni

В село Орешак се провежда панаир на занаятите за Голяма Богородица

admin

Напишете коментар