Invest Build Media
Туризъм и Екология

Съд премахна забраната на борбите с бикове в Каталония

Испанският конституционен съд отмени член от регионален закон от 2012 г., забраняващ организирането на борби с бикове в област Каталония, с аргумента, че той надхвърля компетенциите на областта, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

„Каталония има правомощието да регламентира зрелищата и да опазва животните, но коридата е част от културното наследство“ на Испания, което е в компетенциите на испанската държава, уточни пред АФП източникът.

Каталония забрани организирането на кориди на своя територия от 1 януари 2012 г., след като прие закон по гражданска инициатива, събрала 180 000 подписа.

Решението на съда вероятно ще предизвика остра реакция както от страна на защитниците на правата на животните, така и на активистите на каузата за независимост на областта, които виждат в него още една причина за „развод“ между Мадрид и Каталония.

През 2010 г. Конституционният съд вече анулира част от приет през 2006 г. нов статут на Каталония, даващ й разширена автономия. Оттогава каузата за отцепване на областта със 7,5 милиона жители от Испания не спира да набира сила.

Испания причисли коридата към нематериалното си културно наследство през 2015 г.

Вижте още

САЩ ще изисква отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите пътници

5 луксозни хотела, собственост на известни личности

leni

Туристически измами през август: Как да се предпазите

Напишете коментар