Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Разходите по заемите падат, a лихвите тръгнали нагоре през 2020 г.

С близо 1 процент намалява годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми, но лихвите нарастват през миналата година, сочат данни на Българската народна банка. Така в началото на годината ГПР е бил близо 10 на сто, а в края на октомври възлиза на 9,14% средно за страната. В същото време обаче лихвите по заемите за потребление се повишават от 8,34 на 8,61%, съобщава вестник Телеграф.

В разходите по заема се включват такса застраховка, усвояване на заема и много други, като те се определят от банката, която отпуска кредита. Според закона обаче те не трябва да надвишават 50 на сто от сумата, която се отпуска като заем.

Въпреки че ГПР намалява, общата сума, която се връща на банката в края на срока на договора, се увеличава, коментира Десислава Николова, финансов експерт от „Моите пари“. Например при теглене на 10 000 лева потребителски заем при средна лихва от 8,34% за срок от 5 години, без включени други банкови такси, освен за обслужване на сметка в рамките на 2,50 лева месечно общата сума, която ще бъде върната от получателя, е 12 413,66 лева след 5 години. При същите условия, но лихва от 8,61% върнатата сума ще е 12 491,75 лева, тоест с 80 лева повече.

Причини

Според Николова намалението на годишния процент на разходите се дължи основно на понижение на такси като например за одобрение, усвояване и други. Причината е, че има значителен ръст при търсенето на ипотечни заеми, докато увеличението на заявките за потребителски е значително по-малко. По данни на БНБ през 2020 година има 12% повече отпуснати кредити за покупка на имот, а при тези за потребление увеличението е с 5 на сто.

Фирми

По данни на БНБ през ноември фирмите са сключвали договори с банките при 3,45% среден лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, което е с 0,33 процентни пункта по-ниско на годишна база. В централната банка изчисляват, че средната лихва по тези заеми, договорени в евро, нараства с 0,12 процентни пункта до 2,73%. Лихвите по заеми за над 1 млн. евро, договорени в левове, също намаляват с 0,36 процентни пункта до 2,21%, а по тези, договорени в евро, се увеличават до 2,44%.

 

Вижте още

КНСБ е против позицията на кабинета за отпуските на работниците

ivan

Продажбите на имоти в големите градове намаляват, цените се задържат

ivan

Кола със скоба ще бъде вдигана с паяк ако глобата не се плати до 7 вечерта

ivan

Напишете коментар