Invest Build Media
Туризъм и Екология

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света – „Голд Гондола“, чието трасе е 9 км и свързва центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с планинския връх Торник на 1496 м надморска височина, предаде БТА.

Строителството на кабинковия лифт е започнало през 2016 г. и е струвало 13 милиона евро. Пътуването в едната посока продължава 25 минути, а 55-те кабинки могат да превозват 600 пътници на час. Максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.

Планирано е инвестираните в лифта пари да се върнат за 10 години, когато се очаква Златибор да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия и региона с 10 милиона нощувки годишно и около милион посетители.

Инсталацията на лифта отговаря на най-високите стандарти за защита на околната среда.

Цената на двупосочен билет за лифта за възрастни е 1000 динара (8,50 евро), детският билет е 550 динара, а децата до 6 години се возят безплатно, придружени от поне един възрастен.

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков лифт Тианмън – 7,4 км, в Националния парк „Жаджайе“, в който е сниман култовият филм „Аватар“ на Джеймс Камерън.

Вижте още

Дни на класиката в Балчик

viktoria

За исландците и елфите

leni

Най-скъпите предястия в света се ядат с ръце

admin

Напишете коментар