Invest Build Media
Туризъм и Екология

В България вече са сертифицирани 70 бази за СПА туризъм

В страната вече са официално сертифицирани 70 бази за СПА, уелнес и медикъл туризъм, каза днес във Варна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА).

По думите й общо в страната са регистрирани 260 центъра, които предлагат подобни услуги. След промените в изискванията към този тип бази, влезли в сила през август, засега само 106 са подали документи за сертифициране, от които 70 са одобрени, обясни Георгиева. Според нея една от пречките пред бизнеса е, че персоналът в базите няма необходимата квалификация.

Природните условия и наличието на много калонаходища и минерални извори са изключителен шанс за България, допълни Стефан Шарлопов, председател на БСБСПА. По думите му през последните 10 години е постигнато много за развитието на тези услуги и страната ни може да се превърне в сериозен фактор в европейски мащаб, стига държавата да работи заедно с общините и бизнеса.

Като сериозен проблем вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация (ЕСПА) Сийка Кацарова посочи, че България все още не прилага както трябва Директивата за трансграничното обслужване на пациентите. По думите й въпросът може да се реши от НЗОК. Кацарова допълни, че в момента ЕСПА работи активно за приемане на нова директива, която да въведе единен регламент за продължителността на рехабилитацията на пациентите. Сега тя е различна за отделните държави, което води и до разлики в заплащането на услугите, обясни Кацарова.

СПА туризмът превръща България в още по-значима дестинация, каза Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма. По думите му много от медицинските центрове към хотелите у нас се ценят от здравните каси на европейските страни. Като основен проблем пред българския СПА туризъм Драганов посочи  транспортирането на туристите. Според него това е причината в момента да се работи активно за осигуряване на чартърни полети до летищата във Варна и Бургас и извън активния летен сезон.

Вижте още

Каймановите острови привличат високодоходни обитатели

Тенденции в СПА туризма за 2020г.

leni

София ще бъде домакин на конгрес за световни цивилизации и туризъм

admin

Напишете коментар